"Altum" aicina uzņēmējus pieteikties atbalstam energoefektivitātes paaugstināšanai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
"Altum" valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš
"Altum" valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš Foto: Evija Trifanova/LETA

Uzņēmēji "Attīstības finanšu institūcijā "Altum"" ("Altum") no piektdienas, 19.maija, varēs iesniegt pieteikumus projektu atlases otrajā kārtā valsts atbalsta programmā energoefektivitātei, atjaunojamo energoresursu tehnoloģiju ieviešanai un elektroauto iegādei, informē "Altum" pārstāvji.

Šajā kārtā valsts atbalstu varēs saņemt arī tad, ja uzņēmums iegādājas N1 klases elektroauto - vieglo komerctransportu.

Pieteikumus varēs iesniegt no 19.maija plkst.12 līdz 2023.gada 19.jūlija plkst.11.59.

Uzņēmumu iesniegtie projekti tiks savstarpēji salīdzināti atlasē, lielāko punktu skaitu piešķirot projektiem, kas nodrošinās lielāko siltumnīcefekta gāzu emisiju samazinājumu vai primārās enerģijas samazinājumu, rēķinot uz katriem 1000 atbalsta eiro. Projekti, kas varēs pieteikties aizdevumam ar kapitāla atlaidi, tiks paziņoti mēneša laikā pēc iesniegšanas termiņa beigām, savukārt aizdevuma pieteikums būs jāiesniedz četru mēnešu laikā no paziņojuma par atlases rezultātu.

"Altum" valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš skaidro, ka šī atbalsta programma uzņēmējiem piedāvā dzēst līdz 30% no projekta izmaksām, vienlaikus motivējot sasniegt iespējami augstāku energoefektivitāti.

Bērziņš piebilst, ka, samazinot enerģijas patēriņu uzņēmuma ēkās, iekārtās vai ražošanas procesos, uzstādot iekārtas elektroenerģijas vai siltumenerģijas ražošanai no atjaunojamiem resursiem, samazināsiet izmaksas, uzņēmuma atkarību no energoresursu tirgus cenu svārstībām un uzņēmuma CO2 pēdu.

Atbalsts uzņēmējiem tiks sniegts aizdevuma vai paralēlā aizdevuma veidā, un tam tiks piemērota kapitāla atlaide līdz 30% apmērā no projekta izmaksām. Kapitāla atlaide ir izmantojama aizdevuma pamatsummas dzēšanai pēc tam, kad ir pabeigta projekta īstenošana un ir sasniegti noteiktie energoefektivitātes kritēriji. To izvērtēs "Altum" sadarbībā ar energoefektivitātes jomas ekspertiem.

Aizdevuma apjoms varēs būt līdz pieciem miljoniem eiro, ieskaitot kapitāla atlaidi līdz 30%, kas nevar būt lielāka par 1,5 miljoniem eiro. Paralēliem aizdevumiem, kurus "Altum" sniegs līdztekus kredītiestāžu aizdevumiem, minimālā aizdevuma summa būs 50 000 eiro.

Atbalsts elektroauto iegādei būs pieejams eksportējošiem apstrādes rūpniecības uzņēmumiem kā garantija ar kapitāla atlaidi līdz 5000 eiro vienam M1 klases transportlīdzeklim (vieglais pasažieru auto), līdz 10 000 eiro vienam N1 klases transportlīdzeklim (vieglais komerctransports), nepārsniedzot 30% no auto iegādes cenas bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN) un pieejamo "de minimis" limitu.

Katrā atlases kārtā pieteikumi tiks sarindoti pēc iegūto punktu summas dilstošā secībā atlases kārtai pieejamā finansējuma ietvaros. Vienā atlases kārtā varēs sniegt vairākus pieteikumus, tostarp vienā atbalsta jomā, piemēram, energoefektivitātē, vai vairākās atbalsta jomās, piemēram, energoefektivitātē un atjaunojamo energoresursu tehnoloģiju jomā, ievērojot, ka pieteikumi katrā atbalsta jomā iesniedzami atsevišķi.

"Altum" Uzņēmumu energoefektivitātes daļas vadītāja Līga Mellēna norāda, ka, izanalizējot programmas pirmās kārtas projektu pieredzi, ir izkristalizējusies virkne ieteikumu uzņēmējiem, kuri gatavojas pieteikumu nākamajai kārtai.

Pirmkārt, atlasē "Altum" iesaka uzreiz pieteikt reāli sasniedzamus projekta rezultātus, jo projekta īstenošanas laikā tos vairs samazināt nebūs iespējams. Labāk izvēlēties konservatīvāku mērķi nekā tādu, kas nebūs sasniedzams. Otrkārt, "Altum" iesaka pārliecināties, vai uzņēmuma darbības nozare un ēkas atbilst programmas nosacījumiem. Treškārt, par neskaidriem jautājumiem jau projekta gatavošanas laikā gan pa tālruni, gan e-pastu "Altum" iesaka konsultēties ar "Altum" Uzņēmumu energoefektivitātes daļas ekspertiem.

Lai informētu uzņēmējus un visus interesentus par iespējām piesaistīt atbalstu energoefektivitātei, atjaunojamo energoresursu ieviešanai un elektrotroauto iegādei, Ekonomikas ministrija un "Altum" šā gada 23.maijā aicina uzņēmējus piedalīties vebinārā. Tāpat tajā eksperti informēs par saules paneļu uzstādīšanas kārtību un to, kas jāņem vērā, gatavojot energoaudita novērtējumu.

Pirmajā kārtā, kas noritēja no 2002.gada novembra līdz 2023.gada janvārim, uzņēmēju interese par programmu bija liela - tika saņemti pavisam 138 pieteikumi, no kuriem 118 tika aicināti pretendēt uz programmas aizdevumu ar kapitāla atlaidi. Aizdevumu pieteikumu izvērtēšanas un piešķiršanas process turpinās un ir sākta pirmo atbalstīto projektu realizēšana.

Kopējais jaunās Eiropas Savienības Atveseļošanas fonda programmas finansējums ir 76 miljoni eiro, no kuriem gandrīz 26 miljoni eiro paredzēti energoefektivitātes paaugstināšanai, 45 miljoni - pārejai uz atjaunojamo energoresursu tehnoloģijām, bet piecus miljonus eiro būs iespējams izmantot elektroauto iegādes atbalstam. Programmas kopējais sasniedzamais rezultāts ir 11 498 CO2 ekvivalenta tonnu ietaupījums gadā.

Grozījumi Atveseļošanas fonda atbalsta programmā pieņemti Ministru kabineta sēdē šogad 16.maijā.

Jau vēstīts, ka "Altum" auditētā peļņa pērn bija 11,484 miljoni eiro, kas ir par 17% mazāk nekā gadu iepriekš. Savukārt institūcijas aktīvi pagājušā gada beigās bija 1,1 miljarda eiro apmērā.

"Altum" ir valsts kapitālsabiedrība, kas ar valsts atbalsta finanšu instrumentu palīdzību sniedz atbalstu noteiktām mērķa grupām finanšu instrumentu veidā (aizdevumi, garantijas, ieguldījumi riska kapitāla fondos u.c.), konkrētu programmu ietvaros, papildinot to arī ar nefinanšu atbalstu (konsultācijas, mentorings), kā arī realizējot citas valsts deleģētas funkcijas.

"Altum" 40% akciju turētājs ir Finanšu ministrija, 30% akciju turētājs - Ekonomikas ministrija un 30% akciju turētājs - Zemkopības ministrija. "Altum" obligācijas ir iekļautas biržas "Nasdaq Riga" parāda vērtspapīru sarakstā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu