Ekonomists: LNG termināļa izbūves lietderība kļūst arvien apšaubāmāka (6)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ekonomists, Latvijas Bankas padomnieks, Eiropas Ārlietu padomes biedrs Andris Strazds.
Ekonomists, Latvijas Bankas padomnieks, Eiropas Ārlietu padomes biedrs Andris Strazds. Foto: Ekrānuzņēmums

Sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) termināļa izbūves lietderība Latvijā ar katru dienu kļūst arvien apšaubāmāka, TVNET raidījumā "Nauda runā" atzina ekonomists, Latvijas Bankas padomnieks, Eiropas Ārlietu padomes biedrs Andris Strazds.

Finanšu ministrs Arvils Ašeradens norādīja, ka gāzes tirgus Eiropā ir nostabilizējies, savukārt Latvijai ir pieejamas gan LNG izkraušanas, gan iekraušanas jaudas Klaipēdas LNG terminālī. Tāpat esot iespējas izmantot Somijas un Igaunijas kopīgi realizēto LNG projektu Paldiskos.

Tomēr attiecībā uz iespējām realizēt LNG termināli Latvijā ministrs bija piesardzīgs. 

"Šobrīd vēl vērtējam savu termināli. Šobrīd gan skatāmies, kas ir ekonomiski izdevīgi. Ir ekonomiskā jēga tam visam [jāvērtē]. Brīvi stāvošu termināli izbūvēt Rīgas jūras līcī ir ļoti riskanti (..) Baigi mesties ar valsts atbalstu negribētu," klāstīja Ašeradens.

Ministrs arī uzsvēra, ka projekta attīstītāji vērtējot alternatīvas Rīgas jūras līcim, taču vēlreiz uzsvēra:

"Es ļoti negribētu, ka valsts nauda tiek iesaistīta tajā."

Vienlaikus ekonomists, Latvijas Bankas padomnieks, Eiropas Ārlietu padomes biedrs Andris Strazds atzina, ka LNG termināļa izbūves Latvijā lietderība kļūst arvien apšaubāmāka. 

"Skatoties uz sašķidrinātās gāzes termināli, teikšu piesardzīgi - ar katru dienu, kas paiet, tā ekonomiskā lietderība kļūst arvien apšaubāmāka. To termināli mums vajadzēja aizvakar. Teiksim, būtu labi, ja tas būtu bijis pirms 1,5-2 gadiem aktīvs. Šobrīd es atļautos teikt, ka tā varbūtība, ka tas būs ekonomiski racionāls un izdevīgs projekts, ar katru mēnesi noteikti samazinās. Ņemot vērā, ka citi jau nesēž rokas klēpī salikuši," pauda Strazds.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu