Vēsturnieks senā Bībeles manuskriptā atklājis paslēptu nodaļu (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Atvērta Bībele. Ilustratīvs attēls
Atvērta Bībele. Ilustratīvs attēls Foto: Shutterstock

Izmantojot ultravioleto staru fotogrāfiju, pētnieki atklājuši senu Bībeles nodaļas versiju, kas vairāk nekā 1500 gadu nogulējusi paslēpta zem cita teksta.

Vēsturnieks Grigorijs Kesels ar ultravioleto staru palīdzību noskaidroja, ka senākais teksts atrodas zem trīs teksta slāņiem palimpsestā. Palimpsests ir manuskripts, kas rakstīts uz jau lietota pergamenta, iepriekš rakstīto tekstu nodzēšot.

Kā vēstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “New Testament Studies”, palimpsestus senatnē izmantoja pergamenta trūkuma dēļ. Vārdi uz tā tika rakstīti vairākas reizes, līdz senāko tekstu klāja vairāki citu tekstu slāņi.

Jaunatklātais senais teksts ir sen neredzēta Mateja grāmatas 12. nodaļas versija, kas pirms aptuveni 1500 gadiem bija daļa no seno sīriešu Bībeles tulkojumiem. Kesels paziņojumā presei arī pastāstīja, ka šis manuskripts glabājas Vatikāna bibliotēkā.

Manuskripts sniedz unikālu iespēju pētniekiem labāk saprast Bībeles teksta evolūcijas agrīnās fāzes, kā arī parāda atšķirības tekstā, salīdzinot ar mūsdienu Bībeli. Piemēram, Mateja evaņģēlija 12. nodaļas pirmajā rindā vēstīts: “Tanī laikā Jēzus reiz gāja sabatā caur labību; un Viņa mācekļi bija izsalkuši, un tie sāka vārpas plūkt un ēst.” Savukārt atklātajā sīriešu tulkojumā rakstīts: “[..] sāka plūkt vārpas, saberzēt tās plaukstā un ēst.”

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu