VDD nesaskata nozieguma sastāvu Rosļikova izteikumos portālā TVNET

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
TVNET logo
TVNET logo Foto: TVNET

  Valsts drošības dienests (VDD) nesaskata nozieguma sastāvu Saeimas deputāta Alekseja Rosļikova izteikumos intervijā portālam TVNET, iespējamo Krievijas pilsoņu izraidīšanu no Latvijas pielīdzinot deportācijām.

VDD apstiprināja, ka VDD ir pievērsis uzmanību Rosļikova izteikumiem interneta portāla RUS TVNET raidījumā. VDD vērtējumā, konkrētajā gadījumā nav saskatāms tāda noziedzīga nodarījuma sastāvs, par ko atbildība ir paredzēta Krimināllikumā. Līdz ar to veidojas situācija, ka pats izteikumu autors sodīts netiks, bet sodu saņems vien portāls.

Vienlaikus vārda "deportācija" lietošana konkrētajā gadījumā ir vērtējama kā tendencioza un vērsta uz Latvijā dzīvojošo krievu noskaņošanu pret Latvijas institūcijām un to lēmumiem, tādējādi neveicinot Latvijas sabiedrības saliedētību, vērtē VDD.

Ņemot vērā vēsturisko kontekstu, lielākajai daļai Latvijas tautas vārds "deportācijas" asociējas ar PSRS komunistiskā režīma īstenotajām masveidīgajām represijām pret Latvijas iedzīvotājiem. Savukārt minētie Imigrācijas likuma grozījumi paredz Krievijas pilsoņiem saglabāt uzturēšanās tiesības Latvijā, izpildot likumā noteiktās prasības, savu skatījumu uz diskusiju pauda dienesta pārstāvji.

VDD ir informēts par Latvijas elektronisko masu mediju uzrauga Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) pieņemto lēmumu piemērot administratīvo sodu portālam TVNET.

Jau ziņots, ka NEPLP piemērojusi 8500 eiro administratīvo sodu TVNET par, tās ieskatā, nepareizu vārda "deportācija" lietošanu RUS TVNET raidījumu ciklā "Kto vam platit?"/"Кто вам платит?" ("Kurš jums maksā?"). Šo vārdu lietojis nevis pats medijs, bet intervējamais Saeimas deputāts.

TVNET paziņojis, ka šāda NEPLP rīcība grauj Latvijas demokrātijas pamatus, un medijs NEPLP lēmumu pārsūdzēs tiesā.

Vairākas ar mediju jomu saistītas organizācijas ir aicinājušas atcelt sodu, jo uzskata to par cenzūru un draudu mediju un vārda brīvībai. Savukārt NEPLP priekšsēdētājs Ivars Āboliņš paziņojis, ka to nedarīs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu