Ārvalstu līderi sveic jaunievēlēto Latvijas prezidentu Edgaru Rinkēviču (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/AFP/Scanpix, TVNET kolāža

Trešdien par nākamo Latvijas prezidentu tika ievēlēts ilggadējais ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Viens no pirmajiem sveicējiem bija Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

"Sirsnīgi sveicieni īstam Ukrainas draugam Edgaram Rinkēvičam, tiekot ievēlētam par Latvijas Republikas prezidentu," norāda Zelenskis, norādot, ka gaida ciešu tālāko sadarbību Ukrainas un Latvijas starpā, no kā ieguvēji būs abu valstu iedzīvotāji.

Zelenskis arī pateicās aizejošajam Latvijas prezidentam Egilam Levitam par Ukrainai sniegto atbalstu viņa prezidentūras laikā. "Es ļoti augstu vērtēju jūsu drosmīgās vizītes uz mūsu valsti kara laikā, neatlaidīgos mēģinājumus konsolidēt starptautisko kopienu, lai agresoram būtu jāatbild par izdarīto, un efektīvo atbalstu Ukrainas dalībai ES un NATO," uzskaita Zelenskis.

Zelenskim pievienojas arī bijušais Ukrainais prezidents Petro Porošenko un Ukrainas iekšlietu ministra padomnieks Antons Geraščenko, kurš norāda, ka Ukraina ir pagodināta, ka Rinkēvičs ir "īsts mūsu valsts draugs". Pēc viņa vārdiem, Ukraina ir bezgala pateicīga Latvijai par neticami lielo atbalstu.

Apsveikumiem pievienojusies arī Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa, pieminot, ka kopā mēs nodrošināsim šī reģiona drošību un uzplaukumu. 

Warm congratulations to @edgarsrinkevics on your election as the President of Latvia. #Latvia is an important ally and a friend - together we can keep our region secure and prosperous. I look forward to continuing our close cooperation.

—  @kajakallas May 31, 2023

Amerikāņu valstsvīrs un diplomāts Antonijs Blinkens apsveica Rinkēviču un uzsvēra, ka Latvija ir vērtīga NATO sabiedrotā. 

Congratulations to Latvian Foreign Minister @EdgarsRinkevics on his election as Latvia’s president. Latvia is a valued @NATO Ally and I look forward to continuing our close partnership.

—  @SecBlinken May 31, 2023

Vācijas prezidents Franks Valters Šteinmeiers paziņojis: "No visas sirds apsveicu Jūs ar ievēlēšanu Latvijas Valsts prezidenta amatā! Ar gandarījumu atceros mūsu uzticības pilno un ciešo sadarbību, kad vienlaikus bijām ārlietu ministri. Kopš tā laika Krievijas agresijas kara pret Ukrainu ietekmē mūsu abu valstu sadarbība un mūsu kopīgā piederība ES un NATO ir ieguvusi vēl lielāku vērtību, nekā tas bijis līdz šim. Tādēļ vēl jo vairāk esmu gandarīts redzēt Latvijas valsts vadībā tik pieredzējušu ārpolitikas ekspertu. Atļaujiet apliecināt, ka Vācija un arī es personīgi esam kopā ar Jums neviltotā draudzībā un solidaritātē. Man vienmēr ir bijis liels prieks apmeklēt Latviju un Baltijas valstis, un es no sirds vēlos, ka mēs kā valstu vadītāji mūsu abu valstu labā turpināsim padziļināt visu to, ko jau esam sākuši kā ārlietu ministri. Es labprāt apmainītos viedokļiem par šo jautājumu, kad Jūs apmeklēsiet Berlīni. Jūsu jaunajā augstajā amatā novēlu Jums daudz laimes, panākumus un laimīgu roku!"

Baltkrievijas opozīcijas seja Svjatlana Cihanouska sūta "sirsnīgus sveicienus un labākos vēlējumus" ilggadējam ārlietu ministram. "Jūs vienmēr esat bijis stiprs un lojāls baltkrievu tautas draugs. Ar nepacietību gaidu, ka turpināsim mūsu tuvo sadarbību, jums esot jaunajā amatā," viņa uzsver.

"Sveicieni, prezidenta kungs! Baltkrievi lepojas, ka mums ir tāds draugs kā jūs!" piebalso Cihanouskas padomnieks Franaks Vjačorka.

Vēl viens sveicējs - Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis. "Sirsnīgi apsveikumi manam baltiešu brālim Edgaram Rinkēvičam, tiekot ievēlētam par Latvijas prezidentu! Mēs turpināsim kopā atbalstīt Ukrainu, NATO un ES," viņš raksta.

Igaunijas prezidents Alars Kariss apsveic Rinkēviču un jau gaida viņa vizīti Igaunijā.

Arī Igaunijas ārlietu ministrs Margus Cahknus ir pārliecināts, ka Rinkēviča kļūšana par prezidentu tikai stiprinās Igaunijas un Latvijas draudzību un sadarbību.

"Apsveicu dārgo draugu un kaimiņu Edgaru Rinkēviču ar ievēlēšanu par nākamo Latvijas prezidentu," tviterī rakstīja Cahknus.

Bijušais Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess jaunievēlēto Latvijas prezidentu sveic latviešu valodā.

Atbalstu paudis arī Eiropas Parlamenta (EP) deputāts un Eiropas Tautas partijas (EPP) grupas priekšsēdētāja vietnieks Zigfrīds Muresans. "Sveicieni Edgaram Rinkēvičam, kuru tikko ievēlēja par Latvijas prezidentu. Viņa pieredze ārlietu ministra amatā būs ļoti vērtīga un nodrošinās, ka Latvijai turpina būt nozīmīga balss Eiropas un starptautiskajā līmenī," viņš uzsver.

Savukārt Eiropas Parlamenta priekšsēdētāja Roberta Metsola norāda, ka Eiropa turpina rēķināties ar Rinkēviča personīgo apņemšanos un Latvijas stingro atbalstu Ukrainai. Viņa uzsver, ka "mūsu prioritātei ir jābūt mūsu kopīgo vērtību aizsardzībai." 

Tikmēr Moldovas vicepremjers, ārlietu un Eiropas integrācijas lietu ministrs Niku Popesku novēl Rinkēvičam spēku un veiksmi jaunajos pienākumus. Moldova esot priecīga turpināt kopīgos centienus, lai panāktu abu valstu mieru, drošību un labklājību.

Tikmēr Slovēnijas vēstniecība Rīgā norāda, ka šodien Latvija ieguva brīnišķīgu jaunu prezidentu, taču līdz ar to diemžēl zaudēs izcilu ārlietu ministru. Vēstniecība cer arī uz turpmāku Latvijas un Slovēnijas sadarbību.

Arī Slovēnijas prezidente Nataša Pirca Musara cer uz attiecību stiprināšanu starp Slovēniju un Latviju, kā arī uz ciešu sadarbību attiecībā uz ES, NATO, ANO un Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) jautājumiem.

Uz turpmāko attiecību stiprināšanu starp Latviju un Šrilanku Rinkēviča prezidentūras laikā cer Šrilankas ārlietu ministrs Ali Sabri (Ali Sabry).

Somijas ārlietu ministrs Peku Hāvisto norāda, ka ar Rinkēviču bija patīkami sadarboties abu kā ārlietu ministru pilnvaru laikā. Viņš novēl Rinkēvičam panākumus augstajā amatā, un ir pārliecināts, ka ciešā Latvijas un Somijas sadarbība turpināsies.

Veiksmi jaunajā amatā novēl arī Rumānijas prezidents Klauss Verners Johanniss, norādot, ka cer uz sadarbību, lai turpinātu attīstīt Rumānijas un Latvijas saites un stiprinātu abu valstu kā partneru koordināciju NATO, ES un reģionālajos forumos.

Tāpat uz turpmāku sadarbību cer arī Kosovas prezidente Vjosa Osmani-Sadriu. Viņas vērtējumā tas ir būtiski, lai nodrošinātu ciešo sadarbību starp abām valstīm un tautām, kas ilgu laiku ir cīnījušās par vienām un tām pašām Eiropas vērtībām.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu