Aizdomās par spiegošanu Krievijas labā turētais valis mīlestību devies meklēt aplamā virzienā (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Hvaldimirs
Hvaldimirs Foto: AP/Scanpix

Par spiegošanu Krievijas labā aizdomās turētais baltvalis ir devies meklēt partneri un mīlestību. Diemžēl - pilnīgi nepareizā virzienā.

Par Hvaldimiru nodēvētais baltvaļu (Delphinapterus leucas) tēviņš ir 13 līdz 14 gadu vecs. Pirmo reizi tas tika pamanīts 2019. gada aprīlī saltajos Norvēģijas ziemeļu ūdeņos, un tam bija pierīkoti iemaukti, uz kuriem bija rakstīts “Sanktpēterburgas aprīkojums”. Izskatījās, ka iemaukti bija paredzēti videokameras un citu spiegošanas ierīču nostiprināšanai. Tiesa, nekādu aparātu valim nebija.

Hvaldimirs arī neizrādīja ne mazākās bailes no cilvēkiem, kas liecina, ka to audzinājuši vai vismaz apmācījuši cilvēki. Krievija gan nekad nav oficiāli atbildējusi uz šīm aizdomām.

Norvēģijas bezpeļņas organizācija “OneWhale” nolēma Hvaldimiru ņemt savā paspārnē un rūpējas par to jau pēdējos trīs gadus. Lielāko daļu laika tas ir pavadījis Norvēģijas ziemeļos, tomēr 28. maijā tas tika pamanīts pie Zviedrijas dienvidrietumu krastiem, no kurienes strauji devās dienvidu virzienā, vēsta ziņu aģentūra “AFP”.

“Mēs precīzi nezinām, kāpēc viņš tik ātri devās prom. Iespējams, hormoni viņam liek meklēt partneri. Lai nu kā, bet Hvaldimira pašreizējais kurss ļoti ātri ved viņu prom no tā dabiskās vides,” stāstīja biologs Sebastians Strends.

Lielākā daļa baltvaļu tēviņu dzimumbriedumu sasniedz līdz 15 gadu vecumam, tāpēc, iespējams, tieši hormoni viņu dzen pārošanās partnera meklējumos. Pastāv arī iespēja, ka vientuļais valis meklē sabiedrību neatkarīgi no dzimuma. Baltvaļi ir ļoti sociāli dzīvnieki, un pētniekiem ir aizdomas, ka Hvaldimirs ar kādu citu baltvali kontaktējies nav kopš 2019. gada.

Lai kāda arī būtu viņa motivācija, viņš dodas nepareizajā virzienā. Baltvaļi mīt tikai Norvēģijas Svalbāras arhipelāgā, Grenlandē, Kanādā un Krievijā. Zviedrijas ūdeņos tie nekad nav manīti.

Pagaidām Hvaldimira veselība ir laba, tas medī zivis un ir dzīvespriecīgs. Tiesa, tālāk dienvidos viņam varētu rasties grūtības sadabūt ēdamo.

“OneWhale” tagad cer dabūt atļauju no Zviedrijas noķert un nogādāt Hvaldimiru Norvēģijas fjordā, kur tas mierīgi varētu pavadīt savu atlikušo dzīvi.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu