Puškina skulptūru mēneša laikā nodos Latvijas Mākslinieku savienībai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Krievu dzejnieka Aleksandra Puškina piemineklis Kronvalda parkā.
Krievu dzejnieka Aleksandra Puškina piemineklis Kronvalda parkā. Foto: Edijs Pālens/LETA

Rīgas pieminekļu aģentūra krievu dzejnieka Aleksandra Puškina skulptūru Latvijas Mākslinieku savienībai nodos aptuveni mēneša laikā, pavēstīja Rīgas domes Komunikācijas pārvaldes Ārējās komunikācijas nodaļas projektu vadītājs Kaspars Līcītis.

Rīgā 30. maijā tika pārvietota krievu dzejnieka Puškina skulptūra, kas atradās Kronvalda parkā. Patlaban skulptūra atrodas Rīgas pieminekļu aģentūras noliktavā. Līcītis atzīmēja, ka Rīgas pieminekļu aģentūrai un Latvijas Mākslinieku savienībai ir jānoslēdz vienošanās par pieminekļa nodošanu Latvijas Mākslinieku savienības valdījumā, kas varētu prasīt aptuveni mēnesi.

Taujāts, vai no skulptūras autora Aleksandra Taratinova ir izrādīta interese to atgūt, Līcītis uzsvēra, ka viņš ir izteicis vēlmi to atgūt, ja skulptūru demontē, bet Rīgas pieminekļu aģentūras rīcībā nav dokumentācijas, ka skulptūra varētu viņam vēl piederēt. Autoram ir autortiesības, kas nozīmē, ka nedrīkst skulptūru pārveidot, piemēram, noņemt spieķīti vai pārlikt citu cepuri.

Kā norādīja Latvijas Mākslinieku savienības prezidents Igors Dobičins, kad Puškina skulptūra nonāks savienībā, tā tiks izvietota Latvijas Mākslinieku savienības muzejā kā attiecīgā perioda žanra liecība, kad pilsētvidē bija aktuālas taktilās kostīmu skulptūras.

"Mūsu interese ir saistīta tieši ar izpildījuma tehniku, izmantotajiem materiāliem un arī autoru, kurš ir nozīmīgs Eiropas mērogā. Viņa darbi ir izvietoti pilsētvidē Amsterdamā, Sanktpēterburgā. Viņš veido vēsturiskos tēlus, un viņa daiļradē nav vērojama kāda ideoloģija vai propaganda. Viņš studē vēsturiskos tēlus un izvieto skulptūras pilsētvidē," sacīja Dobičins.

Lēmums par Puškina skulptūras pārvietošanu pieņemts, jo 2009.gadā gan Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un attīstības padome, gan Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija nesaskaņoja skulptūras izvietošanu Kronvalda parkā, iesakot tiem izvēlēties alternatīvas novietnes.

Līdz ar to skulptūra konkrētajā vietā uzstādīta un līdz šim atradās neatbilstoši normatīvajiem aktiem. Vienlaikus 2023. gada 3. marta Rīgas domes Pieminekļu padome pauda rekomendējošu atbalstu skulptūras pārvietošanai uz piemērotāku novietni.

Rīgas domes frakcija "Saskaņa" izplatīja paziņojumu, kurā nosodīja Puškina skulptūras pārvietošanu. "Saskaņa" pauda, ka domes galvenā funkcija esot rūpēties par pilsētu un visu pilsētas iedzīvotāju labklājību.

Tādēļ šīs opozīcijas frakcijas deputāti aicina Rīgas domes vadību koncentrēties uz reālām pilsētas problēmām - finansējumu jaunajam mācību gadam, remontēt un labiekārtot Rīgas ceļus, ietves un pagalmus, organizēt pilsētas autotransporta kustību, izstrādāt darbspējīgu koncepciju Rīgas Centrāltirgum un citas.

Savukārt frakcijas "Latvijas krievu savienība" pārstāvis Miroslavs Mitrofanovs, partijas "Facebook" lapā publicēja aicinājumu vai nu pieminekli novietot atpakaļ, vai nosūtīt to atpakaļ autoram, tēlniekam no Krievijas Taratinovam, vai uzstādīt to jebkurā citā Eiropas pilsētā.

Mitrofanovs skulptūras aizvākšanu nodēvēja par vandālismu no pašvaldības varas pārstāvju puses.

Kā ziņots, Rīgas domes koalīcija pauda atbalstu Puškina skulptūras pārvietošanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu