Pērn saņemta 61 sūdzība par bērnu savstarpēju vardarbību (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Izmesta rotaļlieta.
Izmesta rotaļlieta. Foto: Evija Trifanova/LETA

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) Bērnu tiesību aizsardzības departamentā (BTAD) pagājušajā gadā saņemta 61 sūdzība par vienaudžu savstarpēju fizisku, emocionālu vai fizisku un emocionālu vardarbību. Tas ir par 13 sūdzībām vairāk nekā 2021.gadā, informēja departamenta direktore Iveta Brīnuma.

Kopumā vērtējot, saņemtais sūdzību skaits ir palielinājies, novērojusi Brīnuma, piebilstot, ka vienlaikus esot jāvērtē gan Covid pandēmijas izraisītais dīkstāves laiks, kas statistiku mainīja faktisko apstākļu dēļ, gan nepieciešamība izprast - vai palielinās gadījumu skaits, vai ziņošanas aktivitāte.

No pērn saņemtajām sūdzībām 44 bijušas par vardarbības gadījumiem skolās, bet 17 - pirmsskolas izglītības iestādēs.

Sūdzības apstiprinājušās 28 gadījumos, no kurām vairums jeb 22 ziņojumi bija par vardarbību skolā. Daļēji apstiprinājusies kopumā 21 sūdzība, bet neapstiprinājās 12 sūdzības.

Par iespējamiem bērnu tiesību pārkāpumiem iestādēs saņemtas 268 sūdzības jeb 42,7% no kopējā ziņojumu skaita.

Savukārt no šī gada janvāra līdz maijam BTAD saņēmis jau 57 iesniegumus par vienaudžu savstarpēju vardarbību.

Visvairāk sūdzību saņemts martā - 103 iesniegumi, no kuriem 20 bijis par iespējamu vardarbību starp vienaudžiem. Pamatskolas posmā saņemti septiņi iesniegumi, bet vidusskolās, ģimnāzijās, licejos un koledžās - 10. No tiem apstiprinājās deviņas sūdzības, divas apstiprinājās daļēji, bet sešos gadījumos vardarbība nav konstatēta. Saņemts arī viens iesniegums par iespējamu vardarbību pirmsskolā, kas neapstiprinājās.

Martā un aprīlī BTAD saņēmis arī divus ziņojumus par iespējamu vienaudžu savstarpējo vardarbību krīzes centrā, kā arī vienu par ārpusģimenes aprūpes iestādi. No tiem apstiprinājās tikai sūdzības par vardarbību ārpusģimenes aprūpes iestādē, savukārt viens ziņojums par gadījumu krīzes centrā šobrīd ir izskatīšanā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu