Pagarinās ierobežojumu termiņu Krievijas pilsoņu ieceļošanai Latvijā (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Schutterstock.com

Valdība plāno pagarināt noteikto ierobežojumu termiņu Krievijas pilsoņu ieceļošanai Latvijā, izriet no Ārlietu ministrijas (ĀM) sagatavotā rīkojuma projekta anotācijas, kas pieejama Tiesību aktu projektu (TAP) portālā.

Ņemot vērā, ka Krievijas izraisītā agresija Ukrainā turpinās, Krievijas pilsoņu ieceļošanas ierobežojumu termiņu plānots pagarināt līdz 2024.gada 4.martam.

Iecerēts, ka tas stāsies spēka 1.jūlijā.

Patlaban rīkojums ir spēkā līdz 30.jūnijam. Lai netiktu pārtraukta rīkojuma darbība, plānots noteikt, ka grozījums par rīkojuma termiņa pagarinājumu stājās spēkā 1.jūlijā.

2022.gada 24.februārī Krievija uzsāka militāro iebrukumu Ukrainā, līdz ar to strauji auga Krievijas pilsoņu skaits, kuri pa sauszemes robežu vēlējās ieceļot Eiropas Savienībā (ES).

ES Padomes ārlietu ministru neformālajā sanāksmē Prāgā 2022.gada 30.augustā un 31.augustā tika panākta vienošanās, ka, ņemot vērā sarežģīto ietekmi uz robežvalstīm, dalībvalstis nacionālā līmenī var veikt pasākumus, lai ierobežotu ieceļošanu ES.

Latvija, Igaunija, Lietuva un Polija koordinēti veica izmaiņas nacionālajos tiesību aktos, lai ierobežotu Krievijas pilsoņu, kuri ilgstoši ir atbalstījuši un turpina atbalstīt Krievijas prezidenta Vladimira Putina režīma agresīvās darbības un ir līdzatbildīgi par Krievijas agresiju Ukrainā.

Latvijā šādi ierobežojumi tika noteikti 2022.gada 9.septembrī. Ir ierobežota arī vīzu izsniegšana Krievijas pilsoņiem. Kopš rīkojuma pieņemšanas dienas 2022.gada 9.septembra līdz 2023.gada 15.maijam Latvijas diplomātiskajās un konsulārajās pārstāvniecībās ārvalstīs Krievijas pilsoņiem izsniegtas 830 vīzas.

Vīzu pieteikumi tiek pieņemti tikai izņēmuma gadījumos, ja pastāv humāni apsvērumi, piemēram, tuva radinieka smaga slimība vai bēres, apdraudējums personas drošībai, kā arī no Latvijas un citu ES valstu pilsoņu ģimenes locekļiem, kā tas atbilst noteiktajiem ieceļošanas ierobežojumiem.

Patlaban arī citās ES dalībvalstīs, piemēram, Somijā un Čehijā nacionālā līmenī ir pieņemti normatīvi, kas ierobežo Krievijas pilsoņu ieceļošanu. ĀM rīcībā nav informācijas, kas liecinātu, ka kāda no valstīm plānotu atvieglot noteiktos ierobežojumus.

Patlaban spēkā esošais rīkojums paredz ieceļošanas ierobežojumus Krievijas pilsoņiem, kuri vēlās šķērsot ES ārējo robežu tūrisma un izklaides nolūkos. Nepagarinot rīkojuma darbības termiņu, tiktu pieļauta situācija, kad Krievijas pilsoņi, kuri rada apdraudējumu arī Latvijas iekšējai drošībai, var brīvi ieceļot un uzturēties ES.

Papildus arī Eiropas Komisijas savā 2022.gada 30.septembra paziņojumā par vispārējiem vīzu izsniegšanas noteikumiem un pamatnostādnēm par Krievijas pilsoņu kontroli pie ārējām robežām norāda, ka ņemot vērā pašreizējo ģeopolitisko situāciju, militāro mobilizāciju Krievijā un šo notikumu ietekmi uz ES un tās dalībvalstu stabilitāti un drošību, robežiestādēm būtu intensīvi un individuāli jāpārbauda iespējamais paaugstinātais drošības risks, ko rada tādas valsts pilsoņa ieceļošana Šengenas zonā, kura izvērš Eiropā karu.

Rīkojuma termiņš ir noteikts 2023.gada 30.jūnijs, kas tika pielāgots plānotajiem grozījumiem Imigrācijas likuma Pārejas noteikumos par ierobežojošiem pasākumiem saistībā ar uzturēšanās atļaujām Krievijas pilsoņiem. Arī Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā ir noteikts termiņš par atbalsta sniegšanu Ukrainas civiliedzīvotājiem, kas patlaban tiek pārskatīts.

Lai nerastos situācija, kad Krievijas pilsoņi var brīvi pārvietoties ES teritorijā un radīt apdraudējumu Latvijas iekšējai drošībai, šķērsojot Latvijas ārējo robežu, kā arī lai robežiestādēm atvieglotu lēmumu pieņemšanas procesu, rīkojuma termiņš tiek pagarināts līdz 2024.gada 4.martam.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu