Vēsturiskais darījums finiša taisnē: UBS cer noslēgt "Credit Suisse" pārņemšanu jau drīzumā

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Lielākā Šveices banka “UBS Group AG” paziņojusi, ka plāno noslēgt “Credit Suisse” pārņemšanu jau 12. jūnijā, radot vienu milzīgu banku ar 1,6 triljonu dolāru lielu līdzekļu bilanci, vēsta “Reuters”.

“UBS plāno noslēgt “Credit Suisse” pārņemšanas procesu jau 12. jūnijā. Šajā laikā “Credit Suisse Group AG” būs pievienota “UBS Group AG”,” teikts UBS paziņojumā.

Pēc tam, kad darījums tiks noslēgts, “Credit Suisse” un amerikāņu depozitārās akcijas (ADS) tiks izslēgtas no “SIX Swiss Exchange” un Ņujorkas fondu biržām. Atsevišķā paziņojumā SIX paziņoja, ka “Credit Suisse” akcijas tiks izslēgtas no biržas ne ātrāk par 13. jūniju.

Paredzams, ka noslēdzot pārejas procesu, visi “Credit Suisse” akcionāri saņems vienu UBS akciju par katrām 22,48 “Credit Suisse” akcijām. Lielā vienošanās par Šveices banku apvienošanu ir lielākā kopš finanšu krīzes laikiem. Paredzams, ka apvienotā banka kontrolēs vairāk nekā piecus triljonus vērtus aktīvus, kas ļaus UBS nostiprināt līderpozīcijas svarīgākajos tirgos.

Apvienotajai bankai būs vairāk nekā 120 000 darbinieku visā pasaulē, lai gan jau iepriekš paziņots, ka kādā brīdī sekos arī darba vietu skaita samazināšana, lai samazinātu izmaksas. UBS vēlas noslēgt “Credit Suisse” pārņemšanas darījumu rekordīsā laikā, lai nodrošinātu pārliecību gan bankas klientiem, gan darbiniekiem.

Jāatgādina, ka UBS bija spiesta steidzamības kārtā iegādāties savu konkurentu “Credit Suisse”, lai neradītu krīzi banku sistēmā, ko izraisītu “Credit Suisse” krahs. “Credit Suisse” bija Šveices otrā lielākā banka, kas dibināta 1856. gadā. Pēdējos vairākus gadus banka bija iesaistīta virknē skandālu, tāpat pastāvēja arī virkne juridisku problēmu.

2022. gadā banka ziņoja par šaubīgiem iztrūkumiem un bija problēmas ar finanšu atskaitēm. Pēc bankas datiem, klientu kapitāls 2022. gada ceturtajā ceturksnī aizplūda par vairāk nekā 110 miljardiem Šveices franku. 19. martā kļuva zināms, ka “Credit Suisse” nonāks UBS pakļautībā, kas iegādāsies konkurenta vērtspapīrus. Kopējā darījuma summa bija trīs miljardi franku.

Sākotnēji bija gaidāms, ka “Credit Suisse” pilnīga integrācija UBS biznesā aizņems ap trim četriem gadiem. Maijā “UBS Group” paziņoja, ka “Credit Suisse” izmaksās ap 17 miljardiem dolāru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu