ES pievienošanās Stambulas konvencijai vēl nenozīmē ratifikāciju dalībvalstīs (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Wikipedia

Labklājības ministrijas (LM) valsts sekretāra vietniece Diāna Jakaite uzsvēra, ka Eiropas Savienības (ES) pievienošanās Stambulas konvencijai nenozīmē tās ratifikāciju dalībvalstīs.

ES Padome 1.jūnijā apstiprināja ES pievienošanos konvencijai.

Jakaite norāda, ka ES pievienošanās konvencijai stāsies spēkā tikai konkrētā ierobežotā apjomā, tai skaitā tikai jomās, kas ir ES kompetencē atbilstoši ES pamatlīgumiem un saskaņā ar Eiropas Savienības Tiesas (EST) atzinumu. EST 2021.gada 6.oktobrī atzina, ka ES var ratificēt Stambulas konvenciju un konstatēja, ka juridiskais pamats, lai ES varētu pievienoties konvencijai, ir kopīgie noteikumi par patvērumu, tiesu iestāžu sadarbība krimināllietās, kā arī ES iestāžu noteikumi.

ES konvencijai pievienojas vien dažās konkrētās jomās, kas ir ES kompetencē, tai skaitā tiesu iestāžu sadarbība krimināllietās, patvērums un neizraidīšana, kā arī ES iestādes un pārvalde. Šobrīd Eiropas Komisija nav publicējusi priekšlikumu, kā EK un ES dalībvalstis sadarbosies konvencijas īstenošanā, ciktāl tai ir pievienojusies ES, taču, visticamāk, šāds priekšlikums varētu tapt.

Latvija neiebilda pret ES pievienošanos konvencijai, bet diskusijās uzsvēra, ka lēmumos ir būtiski atrunāt, ka ES pievienošanās konvencijai neskar dalībvalstu kompetenci attiecībā uz tās ratifikāciju jautājumos, kas ir dalībvalstu kompetencē, ņemot vērā, ka Latvija konvenciju nav ratificējusi. Šāds punkts arī tika ietverts abos pievienošanās lēmumos.

Stambulas konvenciju Eiropas Padome pieņēma 2011.gadā, tā stājās spēkā 2014.gadā, un Eiropas Savienība to parakstīja 2017.gada jūnijā. Tas ir pirmais šāda veida starptautisks dokuments.

Stambulas konvencijas mērķis ir novērst un izskaust vardarbību pret sievietēm, kā arī novērst un izskaust vardarbību ģimenē. Ar konvenciju tiek izveidots visaptverošs un daudzpusīgs tiesiskais regulējums nolūkā aizsargāt sievietes no visu veidu vardarbības, mazināt un izskaust vardarbību ģimenē.

Lai gan ES bija parakstījusi šo dokumentu, tā līdz šim vilcinājās ar pilnu ratifikāciju, jo dažas dalībvalstis ir atteikušās to darīt.

Kamēr lielākā daļa valstu jau ir ratificējušas konvenciju valsts mērogā un tām nebija iebildumu pret ratifikāciju ES līmenī, sešas valstis - Bulgārija, Čehija, Ungārija, Latvija, Lietuva un Slovākija - joprojām to nav ratificējušas.

ES Tiesa 2021.gada 6.oktobrī atzina, ka Eiropas Savienība var ratificēt Stambulas konvenciju arī bez visu dalībvalstu piekrišanas.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu