Saeima nosaka stingrākus ierobežojumus riskam pakļautu bērnu izceļošanai no valsts

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Vardarbība pret bērniem. Ilustratīvs attēls
Vardarbība pret bērniem. Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Saeima trešdien pieņēmusi grozījumus likumā, kas nosaka kārtību aizlieguma noteikšanai no Latvijas izceļot bērniem un neaizsargātām pilngadīgām personām, lai tās netiktu pakļautas vardarbības riskam.

Valsts policijas (VP) priekšnieka pilnvarotajam darbiniekam tiks piešķirtas tiesības šādā veidā aizsargāt bērnus, kuriem ir risks kļūt par cietušajiem vai tikt iesaistītiem teroristu nodarījumos, vai tikt iesaistītiem bruņotās grupās, vai kuriem var likt aktīvi piedalīties karadarbībā.

Pilnvarotais darbinieks varēs pieņemt lēmumu par ziņojuma iekļaušanu informācijas sistēmā par liegumu šādiem riskiem pakļautiem bērniem izceļot no Latvijas, lai draudu novēršanas nolūkā uz laiku viņus aizsargātu.

VP darbiniekam būs tiesības arī tiesības šādu liegumu noteikt arī bērniem, kuri var kļūt par cietušajiem cilvēku tirdzniecībā vai saistībā ar piespiedu laulību, sieviešu dzimumorgānu kropļošanu vai citiem ar dzimumu saistītas vardarbības veidiem.

Tāpat VP priekšnieka pilnvarotais darbinieks varēs liegt izbraukt no valsts pilngadīgām neaizsargātām personām, kurām jāliedz ceļot viņu pašu aizsardzības dēļ un attiecībā uz kuriem pastāv konkrēts un acīmredzams risks, ka tās var aizvest no dalībvalsts teritorijas vai tās var to atstāt un kļūt par cietušajiem cilvēku tirdzniecībā vai ar dzimumu saistītā vardarbībā.

Savukārt atbilstoši tiesas lēmumam par aizliegumu bērna izvešanai informācijas sistēmā varēs iekļaut informāciju par aizliegumu ceļot viena no vecākiem, ģimenes locekļa vai aizbildņa veiktas nolaupīšanas riskam pakļautiem bērniem.

Tāpat aizliegumu izceļot bērniem varēs noteikt arī iekšlietu ministrs, ja būs pietiekams pamats uzskatīt, ka minētā persona pēc atgriešanās Latvijā apdraudēs nacionālo drošību. Runa ir par gadījumiem, kas būs aizdomas par bērna iesaistīšanu ārpus Latvijas, piemēram, terorismā vai karadarbībā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu