Kanādas savvaļas ugunsgrēku dūmi sasnieguši Norvēģiju un virzās pāri Eiropai

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Savvaļas ugunsgrēks Kanādā
Savvaļas ugunsgrēks Kanādā Foto: SIPA/Scanpix

Dūmi no savvaļas ugunsgrēkiem Kanādas austrumos šķērsojuši visu Atlantijas okeānu un sasnieguši vairāk nekā 4800 kilometrus tālo Norvēģiju.

Pagājušās nedēļas sākumā dūmi šķērsoja Kanādas robežu un nonāca ASV, austrumu krasta pilsētas ieskaujot dūmakā. Ņujorkā situācija bija visskarbākā, jo gaisa kvalitāte visu nedēļu bija ļoti slikta – kaitīga cilvēka veselībai. Vēji dūmus aiznesa arī pāri Grenlandei, Islandei uz Norvēģiju, kur tie tika pamanīti trešdien. Tiesa, dūmaka Norvēģijā ir ļoti vāja, tāpēc uztraukumam pamata nav, raksta ziņu aģentūra “AFP”.

“Kad dūmi sasniedz Eiropu, daļiņu skaits ir daudz mazāks. Tas nozīmē to, ka mēs varbūt varam redzēt blāvu dūmaku un sajust deguma smaku, tomēr daļiņu skaits ir tik mazs, ka tās nekādā veidā neapdraud veselību,” paziņojumā teica zinātnieks Nikolajs Evangeluss.

Neliela dūmu koncentrācija gaisa masās, visticamāk, pārlaidīsies pāri Skandināvijas valstīm un nonāks Eiropas dienvidos.

Gaisa kvalitāte Ņujorkā
Gaisa kvalitāte Ņujorkā Foto: AP/Scanpix

Kanādā pagaidām šogad degušas teritorijas jau 3,8 miljonu hektāru platībā, padarot šo savvaļas ugunsgrēku sezonu par visu laiku postošāko.

“Ugunsgrēku izvietojums no piekrastes līdz piekrastei šogad ir ļoti neparasts. Parasti šajā gada laikā ugunsgrēki parādās vienā vai otrā valsts pusē, visbiežāk rietumos,” izdevumam “Reuters” teica Kanādas Dabas resursu ministrijas pārstāvis Maikls Nortons.

Lai arī Eiropas ļaudīm dūmaka īpaši nekaitēs, ASV austrumu krasta pilsētās tā var izraisīt elpceļu problēmas, piemēram, elpas trūkumu vai klepu. Tieši tāpēc pilsētu galvas ieteikušas uzturēties iekštelpās, līdz dūmi būs izklīduši.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu