Ekonomikas ministrija pašlaik mēģina restartēt zemas īres maksas dzīvokļu būvniecības atbalsta programmu, nedaudz mainot tās nosacījumus. Tā ir cerība iekustināt procesu. Kaut gan programma ir atvērta nedaudz vairāk kā pirms pusgada un pašvaldībām iesaistīties interese ir liela, finansiālie cipari līdz šim neliecināja par izdevīgumu. Tagad nekustamo īpašumu projektu attīstītāji atzīst: ar jauniem nosacījumiem jau varētu sākt veikt kalkulācijas.

“Jebkura pašvaldība cīnās par cilvēku resursiem, un zemās īres maksas dzīvokļi ir instruments šajā cīņā,” saka Latvijas Pašvaldību savienības padomnieks tautsaimniecības jautājumos Aino Salmiņš. “Tagad, kad parādās atļautās būvniecības izmaksas uz vienu kvadrātmetru (kv.m) 1800 eiro, nevis 1200 eiro/kv.m, vairākas pašvaldības mēģinās projektu restartēt.”

Tās arī būs vienīgās Ministru kabineta noteikumu Nr. 459 par atbalstu dzīvojamo īres māju būvniecībai Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna ietvaros izmaiņas, kuras saskaņotas ar Eiropas Komisiju un drīzumā tiks virzītas apstiprināšanai valdībā, maija beigās Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas Mājokļa jautājumu apakškomisijā apliecināja Ekonomikas ministrijas Mājokļu politikas departamenta vadītājs Mārtiņš Auders. Tiesa, līdz ar to par kopējo summu 42.9 miljoni eiro plānots uzcelt 467 dzīvokļus iepriekšējo 700 vietā.

Atbalsta programma paredzēta īres namu būvniecībai ārpus Rīgas un Pierīgas.

Trūkst kvalitatīva dzīvojamā fonda

“Mājokļu trūkums grauj ekonomisko aktivitāti,” saka Auders. “Tur, kur pilsēta vai novads attīstās, trūkst dzīvokļu tiem iedzīvotājiem, kuriem nav tik daudz naudas, lai tos iegādātos paši.”

Zemās īres maksas dzīvokļi paredzēti tā saucamajam neatbalstītam vidusslānim - mājsaimniecībām, kas ir pārāk turīgas, lai tiktu pie sociālā mājokļa vai dzīvokļa pabalsta, bet kuru ienākumi nav pietiekami, lai bankas piešķirtu hipotekāro kredītu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X