Klimata zinātnieki: El Ninjo ir klāt

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Viesuļvētra
Viesuļvētra Foto: Shutterstock

Pēc mēnešiem ilgas prognozēšanas un gaidīšanas anomāli lielais Klusā okeāna virsmas ūdeņu temperatūras pieaugums jeb El Ninjo ir klāt un varētu ilgt līdz pat 2024. gadam, ziņo Nacionālā okeānu un atmosfēras administrācija (NOAA).

El Ninjo dabas parādība parasti parādās katrus divus līdz septiņus gadus un tiek raksturota kā Klusā okeāna virsmas ūdeņu temperatūras pieaugums parasti pie ekvatora un okeāna austrumos. Tiesa, šo parādību izjust var visā pasaulē.

“Atkarībā no tā spēka El Ninjo var izraisīt virkni seku, piemēram, palielināt spēcīgu lietavu risku un plūdus dažādās vietās visā pasaulē. El Ninjo var novest pie jauniem temperatūras rekordiem, īpaši vietās, kur El Ninjo laikā temperatūra parasti palielinās virs vidējās,” stāstīja NOAA pētnieki.

Ekspertiem jau kādu laiku bija aizdomas, ka El Ninjo sāksies kādā brīdī šogad. Ar NASA satelītu martā un aprīlī tika novērotas agrīnās El Ninjo pazīmes, kad siltākie ūdeņi Klusajā okeānā virzās austrumu virzienā, tuvāk Dienvidamerikas rietumu piekrastei.

Pagājušajā mēnesī meteorologi minēja, ka pastāv 60% liela iespēja, ka El Ninjo sāksies starp maiju un jūliju. Vēlāk NOAA paziņoja, ka El Ninjo sākums šogad ir gandrīz garantēts, kā arī pastāv 90% iespēja, ka tas turpināsies arī 2024. gadā.

El Ninjo ietekmē arī viesuļvētru veidošanos un norises vietu. Pēdējais El Ninjo notika 2019. gadā starp februāri un augustu, tomēr tā ietekme bija ļoti vāja.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu