Prusaks konkursā atzīts par labāko VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes direktora amata kandidātu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Aigars Prusaks
Aigars Prusaks Foto: Paula Čurkste/LETA

Par labāko Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvaldes (NMPP) direktora amata kandidātu konkursa komisija atzinusi VID Iekšējās drošības pārvaldes direktoru Aigaru Prusaku, informēja VID pārstāvji.

Pirms iecelšanas amatā kandidātam vēl jāsaņem kompetentās valsts drošības iestādes atzinums par atbilstību normatīvajos aktos noteiktajām prasībām darbā ar valsts noslēpumu.

VID ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme uzsver, ka NMPP saglabā savu institucionālo neatkarību VID sastāvā.

"Tāpēc ir īpaši būtiski, lai šo pārvaldi vada profesionāls, godprātīgs vadītājs, kas spēj būt patstāvīgi atbildīgs gan par VID un NMPP, gan valsts pārvaldes kopējo mērķu izpildi," pauž Jaunzeme.

Prusaks kopš 2019.gada vada VID Iekšējās drošības pārvaldi. Pirms darba VID Prusaks vairāk nekā 12 gadus strādājis Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā, tajā skaitā vadījis nodaļu, kuras kompetencē ietilpa valsts amatpersonu darbības kontrole.

Konkursa komisijas darbu vadīja Jaunzeme, un tās sastāvā strādāja Ģenerālprokuratūras, Valsts policijas, Valsts robežsardzes un Valsts drošības dienesta deleģētie pārstāvji, kā arī VID pārstāvji.

Konkurss noritēja trīs kārtās. Pirmajā tika izvērtēti pretendentu iesniegtie dokumenti, otrajā komisija vērtēja pretendenta komunikācijas un prezentēšanas prasmes, pārrunāja ar pretendentiem viņu motivāciju ieņemt šo amatu, kā arī redzējumu par NMPP prioritātēm un attīstību, uzsvaru liekot uz priekšlikumiem un konkrētiem konstruktīviem risinājumiem. Tāpat tika novērtētas profesionālās zināšanas atbilstoši amata prasībām. Savukārt trešajā kārtā tika īpaši vērtētas vadības kompetences, kas saistītas ar komandas darba vadīšanu un lēmumu pieņemšanu.

Lai piedalītos konkursā, pretendentam bija jāatbilst likuma "Par Valsts ieņēmumu dienestu" un Valsts civildienesta likuma prasībām, jābūt nevainojamai reputācijai un atbilstībai likuma "Par valsts noslēpumu" noteiktajām prasībām. Tika prasīta augstākā profesionālā vai akadēmiskā izglītība (maģistra grāds), vēlama sociālajās zinātnēs, komerczinībās vai tiesībās.

Tāpat pretendentam bija jābūt ar profesionālo pieredzi pēdējo 10 gadu laikā noziegumu atklāšanas un novēršanas jomā, kā arī ar zināšanām par tiesību aktiem šajā jomā.

Kopumā konkursā pieteicās trīs kandidāti, bet izvērtēšanai otrajā un trešajā kārtā kvalificējās divi no tiem.

Jau vēstīts, ka 2023.gada janvārī darbu VID atstāja uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku atstādinātais NMPP direktors Kaspars Podiņš. Pret Podiņu pērn rudenī tika ierosināta disciplinārlieta saistībā ar iespējamiem noziegumiem viņa vadītajā struktūrvienībā.

Kopš 10.janvāra vakantā NMPP direktora amata pienākumus bija uzdots pildīt pārvaldes direktora vietniecei Kristīnei Prusakai-Brinkmanei. Taču februārī arī viņa atstāja darbu VID - ar Prusaku-Brinkmani 22.februārī ir izbeigtas civildienesta tiesiskās attiecības, pamatojoties uz viņas iesniegumu ar lūgumu atbrīvot no amata, par to savstarpēji vienojoties.

VID marta beigās izsludināja atklātu konkursu uz NMPP direktora amatu. Pretendenti konkursā varēja pieteikties līdz 11.aprīlim.

Tāpat ziņots, ka iepriekšējais finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) pērn septembrī ierosināja disciplinārlietu un atstādināja no amata Jaunzemi, kā arī uzdeva lemt par Podiņa atbildību un atstādināšanu uz pārbaudes laiku, ņemot vērā notikušās aizturēšanas NMPP.

Reirs norādīja, ka ir aizturēta organizēta noziedzīga grupa, kas sastāv no augsta līmeņa VID darbiniekiem. Aizturētie, kuriem tiesa piemērojusi apcietinājumu, neesot nekādi zema līmeņa inspektori vai kāds atsevišķs muitnieks, bet ļoti augsta līmeņa amatpersonas, kas strādā tiešā pārvaldes direktora vadībā, kurš savukārt pakļaujas tieši ģenerāldirektorei.

Kā ziņots, kriminālprocess sākts par kukuļa izspiešanu no "Stiga RM" īpašnieka Andra Ramoliņa varētu būt iesaistīti četri VID darbinieki. TV3 raidījums "Nekā personīga" iepriekš vēstīja, ka tika apcietināts NMPP Finanšu noziegumu izmeklēšanas daļas Pirmās izmeklēšanas nodaļas vadītājs Intars Štālbergs. Tāpat apcietinājumā saistībā ar kukuļņemšanas lietu nonāca VID darbiniece Inita Lūre un Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) veica kratīšanas VID darbinieka Jāņa Akmentiņa mājās. Lietā iesaistīts arī Valts Grundmanis, kurš, pēc VID publiskotās informācijas, ir Štālberga vadītās nodaļas vecākais izmeklētājs.

Atsaucoties uz neoficiālu informāciju, "Nekā personīga" ziņo, ka viens no šīs grupas dalībniekiem bija Lūres dzīvesbiedrs un kratīšanas notika arī pie viņiem mājās. Kopš šiem notikumiem Lūre bija atstādināta no amata, bet darba attiecības ar VID pārtrauca gandrīz pusgadu vēlāk, īsi pirms aresta pērn augustā. Neesot darbā, Lūrei nebija iespēju pašai sākt kriminālprocesu pret Ramoliņa ģimenes uzņēmumiem, lai būtu pamats pieprasīt 100 000 eiro kukuli, tāpēc tam bija vajadzīga kolēģu iesaiste.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu