Kāpēc Siksta kapelā nedrīkst fotografēt? (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Siksta kapela
Siksta kapela Foto: Reuters/ScanPix

Zināms, ka Siksta kapelā Vatikānā atrodas vieni no diženākajiem cilvēka radītajiem mākslas brīnumiem, tāpēc šī vieta ir tūristu ļoti iekārota. Ja tu esi bijis viens no četriem miljoniem cilvēku, kas ik gadu apmeklē šo kapelu, tad, visticamāk, zini, ka skaisto telpu, kas izklāta ar Mikelandželo, Botičelli un citu mākslinieku darbiem, iemūžināt fotogrāfijās vai video nav ļauts.

Jā, par spīti telpas krāšņajam izskatam un vērtīgajiem mākslas darbiem, kapelas apmeklētājus pie ieejas sagaidīs sargi, kas skaļi brīdinās, ka nedz fotografēt, nedz filmēt telpā nedrīkst. Šis aizliegums ir spēkā jau vairākus desmitus gadu un, lai arī daudzi uzskata, ka tas ir tāpēc, lai fotoaparātu zibspuldžu gaisma nesamaitātu gleznas, patiesais iemesls sakņojas 1980. gadā, kad sākās 20 gadu ilgi kapelas restaurācijas darbi.

Kad Vatikāna galvas nolēma veikt plašu kapelas restaurāciju, noskaidrojās, ka tā pat Vatikānam ir par dārgu, tāpēc nācās meklēt finansējumu ārpusē. Beigu beigās tika pieņemts Japānas televīzijas tīkla kompānijas “Nippon” trīs miljonus ASV dolāru lielais piedāvājums, kas gan beigu beigās sasniedza 4,2 miljonus.

Kompānija pretī savukārt gribēja ekskluzīvas tiesības uz restaurētās mākslas, kā arī restaurācijas darbu fotogrāfijām un video, kurus veica fotogrāfs Takaši Okamura. Lai arī sākumā dažiem šī vienošanās nepatika, Okamuras fotogrāfijas izdevās tik detalizētas, ka nebija, kur piesieties.

Vienošanās rezultātā “Nippon” radīja vairākas dokumentālās filmas, mākslas grāmatas un citus projektus, kuros iekļautas ekskluzīvās Siksta kapelas restaurācijas fotogrāfijas.

Aizliegums fotografēt un filmēt Siksta kapelā ir spēkā joprojām par spīti tam, ka vienošanās termiņš jau ir iztecējis. “Nippon” gan saka, ka viņu aizliegums nebija vērsts uz vienkāršajiem tūristiem, tomēr, lai profesionāli fotogrāfi nepārģērbtos par tūristiem un neiemūžinātu Siksta kapelas mākslu augstākā līmenī, aizliegums padarīts vispārīgs. Vatikāns šo aizliegumu nav atcēlis, lai nepadarītu Siksta kapelu par fotogrāfu darbnīcu, kā arī, lai zibspuldžu gaisma nesabojātu mākslu. Tiesa, tūristi saka, ka “pa kluso” vienu otru fotogrāfiju var uzņemt tāpat.

Lai nu kā, Siksta kapelas attēli pieejami vietējos suvenīru veikalos, tāpēc greznajā telpā fotoaparātu droši var likt malā un vienkārši izbaudīt mirkli un mākslu.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu