Kāds ir tipiskā Latvijas dzērājšofera portrets?

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Edijs Pālens/LETA/TVNET kolāža

Jau šajā nedēļas nogalē visā Latvijā tiks svinēti Jāņi. Tāpēc autovadītājiem vērts atgādināt, ka alkohols un automašīnas vadīšana nav divas savienojamas lietas. Valsts policija pērn veica pētījumu, kurā noskaidroja, kāds ir tipiska Latvijas dzērājšofera profils. Piedāvājam iespēju ielūkoties pētījumā iegūtajos datos.

Pētījuma mērķis bija izpētīt autovadītājus, kuri vadījuši transportlīdzekli stiprā alkohola reibumā. No iegūtajiem datiem tika izveidots tipiskā dzērājšofera portrets.

Kopumā izlasē bija 1531 autovadītājs, kurš laika posmā no pērnā gada 1. janvāra līdz tā paša gada 30. jūnijam vadīja auto virs 1,5 promilēm vai narkotisko vielu reibumā.

Tipiskais pārkāpējs ir vīrietis (94%) vecumā no 30 līdz 39 gadiem (30%), kas pārvietojas pamatā ar vieglo automašīnu (69%).

Tāpat vērts izcelt, ka 32% gadījumu konkrētajā brīdī nav bijusi derīga autovadītāja apliecība. Savukārt 46% šoferu pārkāpumu veikuši ar transportlīdzekli, kas nepieder pašai personai. 77% gadījumu automašīna piederējusi fiziskai personai, bet 20% - juridiskai.

59% gadījumu šoferis veicis pārkāpumu ar vieglo transportlīdzekli, kas nav viņa īpašumā. 82% gadījumu auto piederējis fiziskais personai, bet 15% - juridiskai.

Tāpat Valsts policija secinājusi, ka visvairāk braukšana reibumā konstatēta pilsētās.

No 1531 personām 983 jeb 64% pie stūres sēdušies reibumā no 1,5 līdz divām promilēm. Savukārt 476 jeb 31% autovadītāju pie automašīnas stūres sēdās virs divām promilēm. Tikmēr 5% jeb 82 šoferi pie stūres sēdās narkotisko vielu reibumā.

Visbiežāk cilvēki alkohola vai narkotisko vielu reibumā braukuši ar vieglo automašīnu (69% gadījumi jeb 1054 cilvēki), kā arī ar velosipēdu - 284 personas jeb 19%.

Autovadītāji, atcerieties - neatkarīgi no transportlīdzekļa veida apvienojumā ar alkoholu tas cilvēka rokās var kļūt par bīstamu ieroci, jo reakcijas ātrums un spēja adekvāti reaģēt kritiskās situācijās ir bremzēta.

Lai izvairītos no nepatīkamiem atgadījumiem sadzīvē un uz ceļa, vislabāk ir atturēties no alkohola lietošanas un izvēlēties alternatīvas. Ūdens vai dažādi atspirdzinošie dzērieni un sulas ir iespēja cilāt glāzīti, bet neapreibt. Ja nu tomēr gribas sajust alus garšu, tad vislabākais risinājums - bezalkoholiskais alus. Mūsdienās pārtikas rūpniecība ir attīstīta tik tālu, ka bezalkoholiskais alus garšas ziņā jau vairs būtiski neatšķiras no parastā alus.

Raksts tapis sadarbībā ar "Mežpils" bezalkoholisko alu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu