Rungainis: Korupcija ir Krievijas ekonomikas mugurkauls (15)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ekonomists, investīciju baņķieris Ģirts Rungainis.
Ekonomists, investīciju baņķieris Ģirts Rungainis. Foto: Ekrānuzņēmums

Krievijas ekonomika ir balstīta uz zagšanu, un korupcija ir tās mugurkauls, pirmdien TVNET raidījumā "Nauda runā" pauda ekonomists, investīciju baņķieris Ģirts Rungainis. 

Viņš atzīmēja, ka dažādu iemeslu dēļ Krievija ir gatava un ir spiesta rēķināties ar ilgstošu karu Ukrainā, bet no Rietumvalstu un Ukrainas puses būtu vieglprātīgi to nenovērtēt un negatavoties tam tādā pašā veidā.

Vienlaikus, vērtējot situāciju agresorvalsts ekonomikā, ekonomists gan atzīmēja, lai gan uz papīra situācija neizskatās tik slikta, patiesībā jau gadiem šajā valstī vērojama lejupslīde. 

"Krievijas izaugsme, ko tā ir sazīmējusi, ir saistīta ar ieroču ražošanu, līdz ar to tā nav nekāda izaugsme. Principā tikai kodols. Ilgtermiņā Krievijas lejupslīde un neattīstība tikai uzņem ātrumu. Tas turpinās jau vairāk nekā 10 gadus - kopš 2012. gada, varbūt pat zināmā mērā jau kopš 2008. gada Krievijas ekonomika patiesībā neaug salīdzinoši ar Rietumu ekonomikām," sacīja Rungainis.

Lai gan varētu domāt, ka militārā rūpniecība virza inovācijas, Krievijas gadījumā tā nenotiekot. 

"Krievijā tā nekādas inovācijas dzīt nevar. Krievijas rūpnieciskais komplekss jau sen ir orientēts uz rietumu tehnoloģiju zagšanu un kopēšanu," uzskata investīciju baņķieris.

Tāpat viņš uzsvēra, ka Krievija ir daudzreiz vājāka, nekā bija Padomju Savienība tās sabrukšanas brīdī, tostarp tajā ir divreiz mazāk iedzīvotāju, bet spožākie prāti, kas teorētiski varētu būt inovāciju virzītāji, pēc augstskolu absolvēšanas atstāj valsti. 

"Visus šos 30 gadus [pēc Padomju Savienības sabrukuma] šie absolventi ir braukuši prom. Krievijai nav potenciāla. Viss šobrīd balstās tikai uz to, ka iegūst dabīgos izrakteņus, tos pārdod, un šobrīd par samazinātām cenām vai pat vispār nesaņem samaksu. Ir pilnīga atkarība no Ķīnas. Tad viņi pērk šīs tehnoloģijas, pa ceļam vēl lielu daļu nozog. Tas ekonomiskais modelis principā balstās uz zagšanu. Korupcija ir Krievijas ekonomikas mugurkauls. Bez tās viņi nespēj funkcionēt pašreizējā veidā," norādīja Rungainis.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu