Kāpēc knišļus vilina mākslīgais apgaismojums?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Knišļi ap lampu
Knišļi ap lampu Foto: Shutterstock

Jāņu vakarā viss ir labi – siers un alus; ugunskurs un papardes; daba un debesis; prieki un mīla vien. Ja tikai nebūtu to mošķu, kas, kā iestājas tumsa un tiek iedegti gaismekļi, klūp krāgā tā, ka ne atkauties. Odi visnegantākie, bet daudziem bail arī no, teiksim, kodēm, kas mēdz lidināties gar spuldzēm. Kāpēc knišļus vilina mākslīgais apgaismojums?

Interesanti, ka lampu un citu apgaismes objektu aplidošana knišļiem var pat laupīt interesi par ēšanu un pārošanos. Mākslīgais apgaismojums varētu ieņemt zināmu lomu kukaiņu populācijas sarukumā visā pasaulē, vēstīts izdevumā “Live Science”.

Teoriju, kāpēc kukaiņi tā dara, ir daudz. Iespējams, kodes izmanto mēnesi, lai orientētos, un lampas līdzinās mēnesim. Varbūt kukaiņi lido uz gaismu, lai atrastu tumsu, proti, eksistē optiskā ilūzija, ka gaismas objekta malas izskatās tumšākas nekā pārējā tumsa.

1965. gadā kāds pētnieks izvirzīja hipotēzi, ka gaisma kaut kādā veidā atgādina feromonus, tomēr arī šo hipotēzi neizdevās pierādīt.

Izskatās, ka kukaiņu lidošana uz mākslīgo gaismu ir saistīta ar evolūciju. Reiz naktis tomēr bija gandrīz pilnīgi tumšas, un mākslīgais apgaismojums izgudrots relatīvi nesen.

Dažas hipotēzes ir ļoti grūti pārbaudīt, jo nav viegli kukaiņus novērot lidojumā. Jaunās tehnoloģijas gan šo uzdevumu ir krietni atvieglojušas. 2023. gadā pētnieki nofilmēja kodes, spāres un citus kukaiņus, pamanot, ka kodes un spāres visu laiku centās gaismas objektam uzgriezt muguru.

Jaunākā teorija ir tāda, ka kukaiņi gaismu izmanto, lai orientētos. Parasti gaisma nozīmē augšu, bet tumsa leju. Ja kaut kur ir lampa, tad kukainis apmulst, jo gaisma atrodas ne tur, kur tai vajadzētu būt.

Tas varētu izskaidrot, kāpēc kukaiņi paliek pie gaismas, kad tur ir nonākuši, tomēr joprojām nav skaidrs, kā kukaiņi atrod gaismas objektus no lielāka attāluma vai kāpēc daži kukaiņi paliek pie spuldzes, bet citi ne.

Eksperimentos parādīts, ka spāres pret gaismas objektu turas ar muguru un parasti to neapriņķo atšķirībā no kodēm. Nav īsti skaidrs, kāpēc tā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu