Zirnekļcilvēks patiesībā nespētu kāpelēt pa sienām. Lūk, kāpēc

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Zirnekļcilvēks
Zirnekļcilvēks Foto: AP/Scanpix

Lai zirnekļcilvēks spētu uzkāpt pa stāvu sienu, tam būtu nepieciešamas krietni vien lielākas plaukstas un pēdas. Pētījumā par to, kā atsevišķu dzīvnieku kāju izmērs ietekmē to kāpšanas spējas, noskaidrots, ka zirnekļcilvēkam patiesībā būtu jābūt 145. pēdas izmēram pēc Eiropas standartiem, lai viņš varētu kāpelēt pa sienām.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “PNAS”, zinātnieki izpētīja 225 dzīvnieku sugas, kas spēj kāpt pa stāvām virsmām, sākot ar ērcēm un beidzot ar gekoniem. Noskaidrojās, ka tā saucamajiem lipīgajiem spilventiņiem uz dzīvnieku ekstremitātēm jābūt proporcionāliem dzīvnieka ķermeņa svaram.

Tādiem kukaiņiem kā skudrām un ērcēm ir liela ķermeņa virsma, tomēr salīdzinoši neliels svars. Smagākiem dzīvniekiem būtu nepieciešamas lipīgākas ekstremitātes, tomēr tad tām likumsakarīgi būtu jābūt lielākām, lai uz tām varētu satilpt vairāk lipīgo spilventiņu.

Gekons
Gekons Foto: Shutterstock

Gekoni ir lielākie dzīvnieki, kas var tīri labi pārvietoties pa gludām, vertikālām sienām. Ja mēs salīdzinām to ar cilvēku, tad ir skaidrs, ka zirnekļcilvēka rokām un kājām būtu jābūt krietni vien lielākām.

Ja, piemēram, cilvēks gribētu uzkāpt pa sienu kā gekons, tad viņam vajadzētu nepraktiski lielas pēdas. Apavu izmērs būtu 145. pēc Eiropas standartiem. 80% zirnekļcilvēka priekšējās daļas būtu jābūt lipīgai, lai tas spētu uzrāpties pa vertikālu un gludu sienu. Tādējādi viņam būtu jālien kā tārpam, nevis jākāpj ar rokām un kājām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu