Jūlijā un augustā vairākās apdzīvotās vietās Latvijā samazināsies siltumenerģijas tarifi

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Siltumenerģijas tarifi jūlijā samazināsies Iecavā, Olainē, Rēzeknē, Salaspilī, Tukumā, Valmierā, kā arī Džūkstes, Pārolaines, Pūres, Sēmes, Slampes, Tumes un Vienības ciemā, bet no augusta - Koknesē, informēja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) pārstāvji.

SIA "Tukuma siltums" siltumenerģijas tarifs Tukuma pilsētā, kā arī Džūkstes, Sēmes, Slampes, Tumes, Vienības un Pūres ciemā no 1.jūlija būs 73,37 eiro par megavatstundu (MWh), kas ir par 13,3% mazāk nekā līdz šim.

Siltumenerģijas tarifa samazinājums saistīts ar kurināmā (šķeldas) un iepirktā siltuma cenu kritumu.

Apstiprinātajā tarifā ir iekļautas šķeldas, kokskaidu granulu, malkas un iepirktās siltumenerģijas izmaksas. Komersants 54% no siltumtīklos nodotā siltumenerģijas apmēra saražo pats, bet 46% iepērk no SIA "Tukums DH". Izmantojot šķeldu, tiek saražots 92,3% no kopējā pašu saražotā siltumenerģijas daudzuma.

SIA "Salaspils siltums" siltumenerģijas tarifs no 1.jūlija būs 66,59 eiro par MWh, kas ir par 7,3% mazāk nekā šobrīd. Tarifa izmaiņas saistītas ar kurināmā (šķeldas) cenas samazinājumu siltumavotā Salaspilī.

No kopējā siltumenerģijas daudzuma, izmantojot šķeldu, komersants saražo 60%, no saules kolektoriem iegūst 18%, dabasgāzes katlos saražo 11%, bet 11% iegūst no dūmu kondensatora.

SIA "Rēzeknes siltumtīkli" siltumenerģijas tarifs no 1.jūlija būs 103,03 eiro par MWh, kas ir par 14,5% mazāk. Tarifa izmaiņas saistītas ar iepirktās siltumenerģijas cenas samazinājumu un kurināmā (granulu) cenas samazinājumu.

Lielāko daļu jeb 66% no siltumtīklos nodotā apjoma komersants iepērk no pilnsabiedrības "REZ NRJ". Pārējo daļu uzņēmums "Rēzeknes siltumtīkli" saražo pats, izmantojot dabasgāzi (53%), šķeldu (42%) un kokskaidu granulas (5%).

AS "Olaines ūdens un siltums" siltumenerģijas tarifs Olainē un Pārolaines ciemā no 5.jūlija būs 71,84 eiro par MWh, kas ir par 15% mazāk nekā līdz šim. Tarifa izmaiņas saistītas ar kurināmā (dabasgāzes) un iepirktā kurināmā cenas izmaiņām.

Lielāko daļu jeb 70% no siltumtīklos nodotā apmēra "Olaines ūdens un siltums" iepērk, bet pārējo saražo pats, izmantojot dabasgāzi.

SIA "Iecavas siltums" siltumenerģijas tarifs no 2.jūlija būs 67,86 eiro par MWh, kas ir par 0,8% mazāk nekā līdz šim. Tarifa izmaiņas saistītas ar kurināmā (dabasgāzes) cenas izmaiņām, konkursa kārtībā noslēdzot jaunu dabasgāzes iegādes līgumu.

SIA "Valmieras ūdens" siltumenerģijas tarifs no 5.jūlija samazināsies par 16,9% - līdz 73,56 eiro par MWh. Šobrīd Valmierā spēkā tarifs 88,54 eiro par MWh, no 1.jūlija tarifs samazināsies līdz 88,22 eiro par MWh, bet no 5.jūlija tas samazināsies līdz 73,56 eiro par MWh. Siltumenerģijas tarifu samazinājums saistīts ar iepirktās siltumenerģijas cenas izmaiņām.

Komersanta tarifā iekļautās iepirktās siltumenerģijas izmaksas veido lielāko daļu no kopējām izmaksām - 87,3%. "Valmieras ūdens" siltumenerģiju iepērk no trim siltumenerģijas ražotājiem, tostarp lielāko daļu no AS "Valmieras enerģija", kura ražošanas tarifs ir samazinājies no 1.maija un samazināsies arī no 1.jūlija.

Savukārt SIA "Kokneses komunālie pakalpojumi" siltumenerģijas tarifs no 1.augusta būs 66,05 eiro par MWh, kas ir par 16% mazāk nekā līdz šim. Tarifa izmaiņas ir saistītas ar iepirktā kurināmā (dabasgāzes un šķeldas) cenas samazināšanos, konkursa kārtībā noslēdzot jaunus līgumus par kurināmā iegādi.

Visiem minētajiem septiņiem komersantiem ir piešķirta SPRK atļauja pašiem noteikt tarifus, ja mainās kurināmā cena, iepirktās siltumenerģijas izmaksas vai pārdotās elektroenerģijas cena. Ikreiz, kad mainās minētie ietekmējošie faktori, komersanti iesniedz tarifus SPRK izvērtēšanai. Līdz ar to gada laikā tarifi vienam komersantam var mainīties vairākas reizes - gan pieaugt, gan samazināties.

Jau ziņots, ka jūlijā siltumenerģijas gala tarifi samazināsies arī Baložos, Aizkrauklē, Ikšķilē, Jēkabpilī, Valmierā, kā arī Mārupes, Skultes un Tīraines ciemā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu