Patērētāju tiesību aizsardzības centrs piespriedis SIA "Eoma" bargu naudassodu; par kompāniju saņemtas 160 sūdzības

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Par negodīgas komercprakses īstenošanu Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) piemērojis 18 000 eiro sodu SIA "Eoma", kas piedāvāja pakalpojumus tīmekļvietnē saapio.lv.

Centrā skaidro, ka, izvērtējot "Eoma" īstenoto komercpraksi, šogad 17.aprīlī PTAC nolēma bloķēt kompānijas tīmekļvietni. Savukārt lēmums par soda naudas piemērošanu pieņemts 16.jūnijā, kad kompānijai uzlikts arī tiesiskais pienākums izbeigt lēmumā konstatēto negodīgo komercpraksi un aizliegta līdzīgas negodīgas komercprakses īstenošana turpmāk.

PTAC skaidro, ka "Eoma" komercprakse tika īstenota tīmekļvietnē saapio.lv, patērētājiem piedāvājot preces un par to iegādi ar patērētājiem slēdzot distances līgumus. Laika periodā no 2022.gada 21.septembra līdz 2023.gada 23.maijam PTAC saistībā ar kompānijas īstenoto komercpraksi ir saņēmis 160 sūdzību.

Atbilstoši patērētāju sniegtajai informācijai PTAC konstatējis, ka kompānija nenodrošina patērētājiem tīmekļvietnē pasūtīto un apmaksāto preču pienācīgu piegādi. Vienlaikus konstatēts, ka "Eoma" neievēro normatīvos noteiktos patērētāju samaksātās naudas summas atmaksas noteikumus gadījumos, kad patērētāji vienpusēji atkāpjas no noslēgtā līguma, jo nav veikta preces piegāde.

Tāpat kompānija izvairījusies no patērētāju sūdzību izskatīšanas saistībā ar noslēgtajiem līgumiem. Secināts arī, ka tīmekļvietnē netiek nodrošinātas normatīvos paredzētās pirmslīguma informācijas un distances līguma noteikumu nodrošināšanas prasības.

Lai izvērtētu konkrēto situāciju, PTAC pieprasījusi "Eoma" sniegt paskaidrojumus, taču atbildes uz PTAC nosūtītajām vēstulēm nav saņemtas.

Izvērtējot konkrēto administratīvo lietu, PTAC secināja, ka kompānijas rīcība, negodprātīgi izmantojot tai piederošo tīmekļvietni distances tirdzniecības organizēšanai, rada būtisku aizskārumu, tostarp zaudējumus daudziem patērētājiem, tāpēc nolūkā novērst konkrētu patērētāju apdraudējumu PTAC 17.aprīlī pieņēma lēmumu par piekļuves ierobežošanu tiešsaistes saskarnei saapio.lv elektronisko sakaru tīklā līdz 2025.gada 11.aprīlim.

PTAC aicina patērētājus rūpīgi sekot līdzi pirkumiem internetā un iepriekš izlasīt atsauksmes ne tikai par precēm, bet arī par pārdevējiem.

Pēc Valsts ieņēmumu dienesta (VID) publiskotās informācijas, šogad 27.jūnijā "Eoma" bija VID administrēto nodokļu parāds 90 803 eiro apmērā.

Kompānija "Eoma" reģistrēts 2018.gadā, un tās pamatkapitāls ir 2800 eiro, liecina informācija "Firmas.lv". Kompānija līdz šim nav iesniegusi nevienu gada pārskatu, tādēļ informācija par tās apgrozījumu un peļņu nav pieejama. Kompānijas īpašnieki vienādās daļās ir Janīna Gruzdiene un Andris Riekstiņš.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu