Iezīmējas tendence: pērnā gada pārskatus jau iesniegušo uzņēmumu peļņa vidēji augusi par teju 11%

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Latvijas uzņēmumos, kas iesnieguši gan 2021., gan arī 2022. gada finanšu pārskatus, apgrozījums pērn vidēji pieaudzis par 9,9%, bet peļņa par 10,7%, liecina atvērto datu platformas "Okredo" apkopotā informācija.

No tiem Latvijas uzņēmumiem, kuriem jāsniedz gada pārskati par 2022.gadu, līdz jūnija vidum to izdarījuši vairāk nekā 30 tūkstoši, kas ir vairāk nekā trešdaļa no visiem pārskatiem, kas pērn tika iesniegti par 2021.gadu.

Uzņēmumu, kas iesnieguši gan 2021., gan 2022. gada ziņojumus, apgrozījums pērn vidēji pieaudzis par 9,9%, bet peļņa par 10,7% salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu. Platformas pārstāvji gan atgādina, ka gada pārskatu iesniegšana vidējiem un lielajiem uzņēmumiem turpinās un noslēgsies jūlija beigās.

Starp uzņēmumiem, kas līdz jūnija vidum iesnieguši gada pārskatus par 2022.gadu, apgrozījuma līderi pērn bija uzņēmums "MAXIMA Latvija", vairumtirgotājs "Sanitex", graudu vairumtirdzniecības uzņēmumi "Agerona" un "AVRORA Baltic", kā arī telekomunikāciju uzņēmums "Tele2".

Savukārt par lielāko peļņu 2022.gada pārskatos ziņo kredītportfeļu pārvaldes un parādu piedziņas uzņēmums "Radikāls trests", telekomunikāciju uzņēmums "Tele2", pārtikas tirgotājs "MAXIMA Latvija", kā arī "Paul Mason Properties" (ar "IKEA" saistīts uzņēmums).

"Okredo" vadītāja dr. Gerda Jurkoniene skaidro, ka nozares, kurās reģistrētas būtiskas apgrozījuma izmaiņas, lielā mērā atspoguļo gan sarežģītās ģeopolitiskās situācijas, gan arī joprojām arī pandēmijas ierobežojumu sekas.

"Tikmēr augošā peļņa liecina par uzņēmumu un to īpašnieku vēlmi uzkrāt lielāku finanšu "spilvenu", sagaidot ekonomiskās izaugsmes iespējamu palēnināšanos," norāda Jurkoniene.

Vienlaikus viņa pauž, ka finanšu pārskatu iesniegšana uzņēmumiem kopumā ir ļoti svarīga un nav tikai formalitāte, jo tas ir arī tiešs informācijas avots biznesa partneriem, īpaši recesijas apstākļos. Šāda caurskatāmība var palīdzēt pārskatīt un optimizēt sadarbības nosacījumus, kā arī izvairīties no parādu riska, atzīmē "Okredo" vadītāja.

Savukārt kaimiņvalstī Lietuvā tie uzņēmumi, kas līdz šim iesnieguši gada pārskatus par 2022.gadu, neskatoties uz augošajiem izdevumiem, ziņo par vidēji 28% lielāku peļņu, nekā gadu iepriekš. Ienākumu ziņā Lietuvā visveiksmīgāk pērno gadu aizvadījusi apstrādes rūpniecība, izmitināšana un ēdināšanas pakalpojumu sektors, kā arī elektroenerģijas, gāzes, tvaika apgādes uzņēmumi.

"Okredo" apkopotie dati arī liecina, ka Latvijā starp uzņēmumiem, kas publiskojuši darbinieku skaitu, nedaudz (par aptuveni 2,4%) sarucis strādājošo skaits. 

Vislielākais darbinieku skaita kritums reģistrēts vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības; automobiļu un motociklu remonta sektorā, kur tas 2022.gadā, salīdzinot ar gadu iepriekš, sarucis par 11,5%.

Savukārt vislielākais darbinieku skaita pieaugums, neskaitot pēc NACE neklasificētas darbības uzņēmumus, reģistrēts ieguves rūpniecības un karjeru izstrādes sektorā (+5,6%). 

Atvērto datu platforma "Okredo" darbojas Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Lielbritānijas un Polijas tirgū, nodrošina aktuālos datus no uzņēmumu reģistriem, nodokļu administrēšanas un darba institūcijām, tiesu administrācijām, kā arī vienkopus piedāvā pārskatīt uzņēmumu finanšu pārskatus un citus biznesa datus. "Okredo" darbojas arī kā kredītriska novērtēšanas instruments.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu