Starptautiskie pētnieki un organizācijas ne reizi vien ziņojušas par privātās militārās kompānijas “Vagner” ietekmi Āfrikā un to, kā šī kompānija palīdz izplatīt Krievijas propagandas naratīvus. Kas notiks ar “vagneriešiem” Āfrikā?

Lai saprastu, kāds ir tālākais “Vagner” liktenis Āfrikā, ir jāsaprot, ko tieši kompānija darīja šajā reģionā. “Forbes” norāda, ka nav vienotas un milzīgas “Vagner” korporācijas, bet ir uzņēmumu tīkls, kas saistīts ar Krievijas valdību. Šis tīkls arī sadarbojas ar dažādu valstu valdībām un slēdz ar tām līgumus.

Pateicoties šādām shēmām Krievija, kā arī citas valstis var iejaukties citu valstu iekšējās lietās un par to nebūt atbildīgas. “The Economist” uzsver, ka Āfrikas valstīs “Vagner” izmanto tādu biznesa modeli, kas aptver trīs nozīmīgus elementus: militārās operācijas, ekonomiskie un politiskie faktori.

Vislabāk “Vagner” ietekme jūtama bijušajā Francijas kolonijā Centrālāfrikas Republikā (CĀR), kurā “Vagner” sāka darboties 2018. gadā. Amerikāņu pētnieciskās žurnālistikas centra “Sentry”, kā arī citu starptautisku organizāciju veiktā pētījumā noskaidrots, kāda ir “Vagner” ietekme uz Āfrikas valstīm un kāda būs šīs organizācijas nākotne reģionā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X