Kādēļ rīdziniekiem par atkritumu izvešanu jāmaksā dubultā? (11)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste/LETA

Igaunijas laikraksts "Õhtuleht" nesen veiktā pētījumā noskaidrojis, ka Latvijas iedzīvotāji par pārtiku maksā vairāk nekā Igaunijā vai Lietuvā dzīvojošie, un  tas neraugoties uz zemākām algām. Tomēr pārtika nav vienīgais, par ko Latvijā jāmaksā vairāk, - arī par par atkritumu izvešanu maksājam vairāk, it īpaši - galvaspilsētā. 

"Latvijas Avīze" skaidro, ka dārgāka maksa par atkritumu izvešanu varētu būt saistāma ar faktu, ka pašvaldības Igaunijā un Lietuvā nodrošina pietiekamu konkurenci  tirgū, bet Latvija ne. 

Pagājušā gada jūnijā Rīgas dome pieņēma lēmumu paaugstināt iedzīvotājiem maksu par nešķiroto atkritumu izvešanu, skaidrojot šo lēmumu ar inflāciju un energoresursu cenu kāpumu. 

Piemēram, otrajā zonā, Kurzemes priekšpilsētā, kur darbojas "CleanR", maksa palielinājusies par 10,6% jeb 2,5 eiro - no 23,53 eiro līdz 26,04 eiro par kubikmetru. 

1. janvārī tarifs atkal palielinājās - šoreiz, ņemot vērā dabas resursu nodokļa kāpumu. Tagad iepriekšminētajā otrajā zonā nešķiroto atkritumu izvešana palielinājusies no 26,04 līdz 27,41 eiro. 

Pārējās trīs Rīgas zonās cenu kāpums bijis analoģisks, lai gan tur šis pakalpojums maksā nedaudz mazāk. 

Pēc Igaunijā lielākā atkritumu operatora "RagnSells" datiem, viena kubikmetra nešķiroto  atkritumu izvešana Tallinas iedzīvotājiem izmaksā 11 eiro, tas ir - 2-2,5 reizes lētāk nekā Rīgā. Interesanti ir arī pasekot līdzi, kā mainījušies finanšu rādītāji laikā, kopš spēkā jaunie līgumi, kas noslēgti ar Rīgas pašvaldību. 

Pēc "Firmas.lv" datiem, pirmajā pilnajā līguma darbības gadā (2020.) "Eco Baltia vide" peļņa pieaugusi kosmiskā ātrumā - teju 12 reizes, no 0,27 miljoniem līdz 3,3 miljoniem eiro. 2021. gadā peļņa teju dubultojusies,  sasniedzot 6 miljonus eiro. 

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu