Latvijas austrumdaļā novērots īpaši aizsargājams putns - vakarlēpis (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Wikipedia.org

AS "Latvijas valsts meži" (LVM) vecākais vides eksperts Uģis Bergmanis vienā no reto putnu apdzīvotajām teritorijām Latvijas austrumdaļā novērojis īpaši aizsargājamu putnu - vakarlēpi.

Uzņēmumā skaidro, ka vakarlēpis ir dzeguzes lieluma putns, kurš ziemo Āfrikā un ligzdošanas vietās Latvijā ierodas aptuveni maijā. Tas sastopams galvenokārt sausos un skrajos dažāda vecuma priežu un jauktu koku mežos. Tāpat to var sastapt purvos, īpaši, ja purvs ir ezeru tuvumā.

Kā skaidro LVM, vakarlēpis ir aktīvs diennakts tumšajā laikā. Tas barojas ar dažādiem kukaiņiem, tos medījot lidojumā.

Ligzdā, kas ir zemsedzē izgulēta bedrīte bez īpaša izklājuma, tiek iedētas viena līdz divas olas. Vakarlēpjiem var būt divi perējumi, tāpēc jaunie putni ligzdās var būt sastopami vēl augustā.

LVM atzīmē, ka vakarlēpis ir samērā bieži sastopama īpaši aizsargājama suga visā Latvijas teritorijā. Viens no nozīmīgākajiem putnu mirstības cēloņiem ir sadursmes ar transportlīdzekļiem tumsā, kad vakarlēpji starmešu gaismā uz sasilušajiem autoceļiem medī tumsā aktīvos kukaiņus.

Jau ziņots, ka LVM pērn strādāja ar 566,612 miljonu eiro apgrozījumu un 242,193 miljonu eiro peļņu. LVM vienīgais īpašnieks ir valsts, bet akciju turētāja ir Zemkopības ministrija.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu