Tā arī nespēja sasniegt kosmosu: miljardiera Brensona kompānijas "Virgin Orbit" spožums un posts

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Par britu miljardieri Ričardu Brensonu ir dzirdēts daudz. Daudzi par viņu uzzināja pirms diviem gadiem, kad Brensona kompānijas “Virgin” kosmosa kuģis veica pirmo suborbitālo lidojumu. Arī tagad Brensons turpina būt aktīvs, arī neraugoties uz problēmām, kas skārušas viņa biznesu.

Viena no kosmosa kompānijām, kuru vada Brensons, ir ”Virgin Orbit”. Pirms sešiem gadiem nekas neliecināja, ka ambiciozā kompānija varētu saskarties ar lielām problēmām. Likās, ka nesējraķetes “LauncherOne” izstrāde, kas paredzēta nelielu mākslīgo pavadoņu nogādāšanai izplatījumā, var atnest Brensonam un “Virgin” lielu slavu un vēl lielāku bagātību.

Tomēr pusgada laikā “Virgin Orbit” kļuva par vēsturi – “LauncherOne” pieredzēja neveiksmīgu misiju, un uzņēmums bankrotēja. Par negaidīti ātru kompānijas sabrukumu liecina fakts, ka pirms “LauncherOne” misijas uzņēmuma vērtība bija ap četriem miljardu dolāru, bet 15 mēnešus vēlāk tā aktīvi tika pārdoti par 40 miljoniem dolāru.

Kā vēlāk izrādījās, neveiksmīgā misija nebija vienīgais bankrota iemesls. Kompānija tā arī nespēja gūt peļņu, tāpat tirgū parādījās jauni un spēcīgi konkurenti. Pēc neveiksmīgā projekta Brensons gan nepadevās un koncentrējās pie darba uzņēmumā “Virgin Galactic”.

“Mēs zinājām, ka krahs ir gaidāms. “Virgin Orbit” bija lielas finansiālās grūtības. Tas, kas pārsteidza – cik ātri kompānija nogrima,” sacīja konsultāciju kompānijas “Astralytical” direktore Laura Forčeka.

Ar ko sākās “Virgin Orbit” vēsture, un kāds bija projekta mērķis? Cik daudz tajā investēja Brensons? Kādēļ kompānija zaudēja visu?

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu