Pērtiķi pierāda, ka homoseksualitāte nav nekas nedabisks (15)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Rēzus makaki
Rēzus makaki Foto: Shutterstock

Geju sekss – daži cilvēki to piekopj; arī viens otrs pingvīns nesmādē. Jaunā pētījumā nu noskaidrots, ka arī pērtiķiem tas nav svešs.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Nature Ecology and Evolution”, zinātnieki trīs gadu periodā Puertoriko novēroja rēzus makaku (Macaca mulatta) grupu un secināja pārsteidzošo – makaku tēviņiem sekss ar sava dzimuma pārstāvjiem ir biežāk nekā ar mātītēm.

Pētnieki raksta, ka 72% no 236 makaku tēviņiem centās pāroties ar sava dzimuma pārstāvjiem, kamēr tikai 46% šai nodarbei izvēlējās mātīti.

Pastāv vairākas teorijas, kāpēc tā. Piemēram, mātīšu trūkums, dominances nostiprināšana vai vienkārši “tvaika nolaišana”. Pērtiķu tēviņi, kuriem bija sekss vienam ar otru, vēlāk bieži vien aizstāvēja viens otru kautiņos.

Tiesa, šie pērtiķi nevairījās arī heteroseksuālu attiecību. Noskaidrojās, ka biseksuālajiem pērtiķiem pat bija vairāk atvašu nekā heteroseksuālajiem.

“Viņi veido saikni un palīdz viens otram kautiņos. Ideja ir tāda, ka, to darot, tiem kļūst pieejams vairāk mātīšu un tādējādi – vairāk atvašu,” izdevumam “New Scientist” pauda pētījuma galvenais autors Vincents Savolainens.

Iespējams, šīs atvases arī uzvedīsies līdzīgi, jo biseksualitāti pērtiķu paaudzēs var daļēji mantot. Izmantojot ģenētiskās analīzes un pērtiķu ģimenes kokus, pētnieki aplēsa, ka mantot var 6,4% seksuālās uzvedības.

“Diemžēl starp dažām cilvēku grupām joprojām pastāv viedoklis, ka sekss ar sava dzimuma pārstāvjiem ir nedabisks. Dažās valstīs par homoseksualitāti pat var piespriest nāvessodu. Mūsu pētījums parāda, ka sekss ar sava dzimuma pārstāvjiem patiesībā ir izplatīts arī dzīvnieku vidū,” stāstīja Savolainens.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu