ASV un Ķīnas attiecību pasliktināšanās galvenokārt ir saistīta ar divpusējās tirdzniecības nelīdzsvarotību un ASV neapmierinātību ar Ķīnas politiku. Abu minēto iemeslu cēloņi meklējami Ķīnas viena bērna politikā, kas bija spēkā no 1980. līdz 2016.gadam.

Kad 2001. gadā Rietumu līderi sveica Ķīnu Pasaules Tirdzniecības organizācijā (PTO), vairums uzskatīja, ka tādējādi tiek sekmēta iespējama valsts demokratizācija. Viņi uzskatīja, ka pieaugošais Ķīnas vidusslānis pieprasīs no valdības lielāku atbildību, kas galu galā radīs tik lielu spiedienu, ka autokrāti atkāpsies un tiks veicināta pāreja uz demokrātiju. Šī politiskā ilūzija gadu desmitiem bija Ķīnas un Amerikas attiecību pamatā.

Taču tā nenotika. Ķīnas Komunistiskā partija (ĶKP) regresēja visās jomās, atkārtoti nostiprinot stingrāku valdības kontroli pār ekonomiku un pastiprinot cenzūru un citas sociālās un politiskās kontroles formas. Uz šo ceļu to ir vedis viena bērna politikas atstātais mantojums, jo šī politika būtiski mainīja valsts demogrāfisko situāciju un ekonomiku.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X