Tiesībsargs: Izglītības iestādēm jāzina savas kompetences

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Tiesībsargs Juris Jansons
Tiesībsargs Juris Jansons Foto: Paula Čurkste/LETA

Izglītības iestādes padome ir tiesīga lemt par to, kādus individuālos mācību piederumus nodrošina vecāki, bet tās kompetencē nav vecākiem uzlikt pienākumus, kurus neparedz likums, norāda tiesībsargs Juris Jansons.

Izglītības iestādes padome ir bērnudārza vai skolas koleģiāla institūcija, kurā darbojas skolēnu pārstāvji, vecāki vai bērnu aizbildņi, kā arī skolotāji vai citi iestādes darbinieki, skaidro Jansons, piebilstot, ka padomē vecāki vai aizbildņi ir vairākumā. Padomes darbību un tās locekļu atbildību nosaka pašas izdots normatīvs akts, kas saskaņots ar izglītības iestādes vadītāju.

Padome sniedz priekšlikumus konkrētās izglītības iestādes attīstībai, piemēram, par darba organizāciju, budžeta sadalījumu, izglītības programmu īstenošanu, kā arī piedalās izglītības procesa un tā rezultātu apspriešanā, ievērojot pedagogu, izglītojamo un vecāku priekšlikumus. Ar priekšlikumiem vērsties skolas padomē ir tiesīgs ikviens vecāks.

Jansons norādīja, ka izglītības iestādes padome ir tiesīga lemt par to, kādus individuālos mācību piederumus nodrošina izglītojamo vecāki un kādus nodrošina skola, kāds apģērbs ir svētku apģērbs, kuros svētkos ir jāierodas svētku apģērbā, no kura datuma nepieciešami maiņas apavi un tamlīdzīgi.

Arī par skolas formu ieviešanu mācību iestādē var lemt padome.

Turpretim, ja lēmums pieņemts attiecībā uz vēl kādiem citiem, izņemot individuālajiem, mācību līdzekļiem, padome ir pārsniegusi savu kompetenci, un tas ir nelikumīgs, uzsvēra tiesībsargs.

Piemēram, padome nedrīkst pieņemt lēmumu par vecāku ieguldījumu maksājumu veidā tādu mācību līdzekļu iegādei, kurus būtu jānodrošina iestādes dibinātājam, kā arī skolas labiekārtošanai vai telpu remontam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu