Nāves ielejā šomēnes varētu tikt pārspēts pasaules karstuma rekords

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Nāves ieleja, Kalifornija
Nāves ieleja, Kalifornija Foto: Pixabay

Spēcīgi un ilgstoši karstuma viļņi, sausums un postoši savvaļas ugunsgrēki nu jau kļuvuši par ikdienu. Tāpēc nav brīnums, ka sausākajā vietā Ziemeļamerikā, Nāves ielejā, drīz, visticamāk, tiks reģistrēta pasaulē augstākā temperatūra.

Jūnijs bija karstākais mēnesis, kopš tiek veikti mērījumi, savukārt rādās, ka jūlijā viss būs vēl sliktāk, jo mēneša pirmā nedēļa bija karstākā kopš mērījumu sākšanas, vēsta Pasaules Meteoroloģijas organizācija.

ASV vairāk nekā 100 miljoni cilvēku ir karstuma viļņu apdraudēti. Klimats valsts rietumos rada īpašas bažas, rosinot aizdomas, ka Nāves ielejā pavisam drīz varētu tikt reģistrēta pasaulē augstākā gaisa temperatūra kopš novērojumu sākšanas.

Vasarā gaisa temperatūra sausajā nacionālajā parkā bieži vien sasniedz pat 49 grādus pēc Celsija skalas. Tas ir tāpēc, ka šauro un garo ieleju ieskauj kalni, neļaujot no tās izplūst karstajam gaisam.

Arizonā vairāki cilvēki pat nonākuši slimnīcā, kad apdedzinājušies uz nokaitēta asfalta. Tiesa, ASV nav vienīgā vieta, kur plosās karstums. Eiropā, Vidējos Austrumos, Turcijā un Marokā, piemēram, situācija nav labāka.

Vainīgs, protams, ir cilvēks, jo tā saimnieciskās darbības rezultātā radītais oglekļa dioksīds un metāns ir izmainījis klimatu, liekot veidoties daudz bargākiem, ilgākiem un biežākiem karstuma viļņiem un citām postošām dabas parādībām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu