Par ielēkšanu pēdējā vagonā un to, kā apvienot esošo un sapņu profesiju vienā: Ditas ceļš uz IT

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Karjeras maiņa pati par sevi var šķist biedējoša un informācijas tehnoloģijas (IT) - kaut kas sarežģīts. Bet Latvijā drīzumā sāksies bezmaksas mācību programmas “Iepazīsti tehnoloģijas” 4. sezona, kuru izveidoja biedrība Riga TechGirls. Programmas mērķis ir iedvesmot, atbalstīt un radīt atvērtu un ieklaujošu vidi jebkura vecuma un dzimuma iedzīvotājiem, kuri vēlas iepazīt dažādos tehnoloģiju virzienus, uzzināt par iespējām, kuras rada tehnoloģijas, un saprast nākamos soļus, ja radusies vēlme pārkvalificēties.

Šodien savā stāstā ar mums dalīsies programmas absolvente Dita Bērziņa. “Iepazīsti tehnoloģijas” bija viņas pirmie soļi veiksmīgajā karjeras pārejā no tūrisma nozares uz IT, un šobrīd Dita ir Scrum Master lielākajā Šveices telekomunikāciju uzņēmumā Swisscom, kuram kopš 2021. gada ir arī meitas uzņēmums Latvijā. Viņa nodrošina procesu vadību divās DevOps komandās, vadot sanāksmes, pildot līdera un mentora pienākumus, tai skaitā novēršot ikdienas šķēršļus un palīdzot attīstīt komandas.

Kas tevi uzrunāja pieteikties “Iepazīsti tehnoloģijas” programmai?

Sākoties Covid pandēmijai, samazinājās darba apjoms tūrisma sfērā, kas sakrita ar laiku, kad jau sen biju meklējusi jaunas izaugsmes iespējas. Man patika palīdzēt darbā kolēģiem ar nelielām tehniskām problēmām. Man vispār patīk mācīties, un tolaik biju izpētījusi dažādas IT programmas Latvijas augstskolās, bet īsti neviena neuzrunāja un nezināju, kura būtu piemērota. Tāpēc izlēmu lūgt padomu paziņām, kuri ir IT jomas lietpratēji, un viens ieteica šo programmu. Viņš palīdzēja arī ar kontaktiem, jo programma bija tikko sākusies, tātad attiecīgi man bija jācer, ka atļaus “ielēkt vagonā” pēdējā brīdī. Par laimi tā arī notika.

Kas, tavuprāt, ir šīs programmas plusi, salīdzinot ar citām piedāvātajām?

Biju gatava maksāt, bet, protams, fakts, ka programma ir bez maksas, bija viens no plusiem. Uzrunāja arī norises veids, proti, ir labi būt lekcijās, bet gadījumā, ja netiek konkrētā datumā, tad var redzēt ierakstu. Man kopš laika gala paticis pārbaudīt sevi nelielos atjautības testos un minēt krustvārdu mīklas, tāpēc patika prasība pēc gandrīz katras nodarbības izpildīt testu, lai zinu, ka esmu paņēmusi līdzi galveno informāciju no katras lekcijas.

Tagad zinām, ka esi jau atradusi darbu IT sfērā, bet kā tavs karjeras ceļš iegrozījās pēc programmas absolvēšanas?

Riga TechGirls kopumā ir bijusi milzīga loma manā personīgajā un profesionālajā attīstībā, jo biju uz viļņa un uzreiz pēc šīs programmas piedalījos arī Riga TechGirls organizētajā mentoru programmā. Paralēli pildīju arī citus maksas un bezmaksas kursus ar ievirzi IT, kā arī apvienoju to visu ar darbu tūrismā. Galvenais programmas ieguldījums bija dot lielāku skaidrību, kas slēpjas zem apzīmējuma IT un cik vispār ir dažādu virzienu, par kuriem iepriekš nezināju, kā arī iedvesmot, ka arī sievietei ir loma IT pasaulē. Pieteicos arī praksei Swisscom uzņēmumā uz testēšanu, tomēr man piedāvāja pozīciju kā DevOps inženierim, kaut man reāli nebija kodēšanas pieredzes, un piedāvāja arī izmēģināt Scrum Master lomu. Domāju, ka viņi redzēja, cik motivēta esmu, un deva man šīs iespējas, kas vainagojās ar panākumiem, un tagad jau vadu divas komandas.

Šo programmu laikā esi iepazinusi daudz cilvēku. Vai tavā izaugsmē “networkingam” (latviski - tīklošanās) ir bijusi svarīga loma?

No sākuma ieguvu kontaktus no citām līdzīgi domājošām sievietēm. Programmas laikā bija ļoti jauka atmosfēra, nekad nejutos neērti, bija arī Slack kanāli, kuros apmainījāmies ar informāciju. Nu jau esmu kontakts citām dāmām, kuras vēršas pie manis pēc tam, kad dalos ar savu pieredzi, kas dod pamatīgu gandarījuma devu. Noteikti lielu pateicību ir pelnījusi mana mentore Justīne Kravale, kura atrada piemērotākās metodes, piedāvāja interesantus uzdevumus, caur kuriem sevi labāk iepazīt un palīdzēja vairāk noticēt sev. Pie tam, kā jau zināms, dzīve ir pārsteigumu pilna un tagad strādājam vienā uzņēmumā, kas nebija plānā nevienai no mums mentoru programmas laikā, jo Swisscom ienāca Latvijā pēc tam.

Vai vari aprakstīt kādas zināšanas, ko ieguvi šajā programmā un kas ir bijušas noderīgas pašreizējā karjerā?

Atceros, kā skatījos un iedvesmojos no citām sievietēm, kuras nāca nu jau kā lektores un dalījās pieredzē. Piefiksēju dažas personības, kurām vēl tagad sekoju LinkedIn, lai redzētu, ar kādu saturu dalās, kas var noderēt arī manā ikdienā. Patika, ka programma neaprobežojās tikai ar konkrēto lekciju, tika doti papildu materiāli, saites un informācija par aktualitātēm. Tādā veidā arī uzzināju, piemēram, par iespēju apgūt mākslīgā intelekta ievadkursu un iegūt sertifikātu. Somijā par šo sertifikātu dod pat oficiālus kredītpunktus.

Un vai bija prasmes no iepriekšējās karjeras, kurām labs lietojums ir arī šobrīd?

Tūrisma aģentūrā strādāju par projektu vadītāju, organizēju grupu vizītes, pasākumus un individuālus ceļojumus. Pateicoties tam, man bija iegūtas labas organizatoriskās, stratēģiskās, plānošanas prasmes, kā arī stresa noturība. Es tās burtiski pārnesu uz savu jauno pozīciju. Domāju, ka tieši šo spēju dēļ mani pieņēma esošajā uzņēmumā Swisscom, jo brīdī, kad pieteicos praksei, nebija reālas darba pieredzes IT uzņēmumā. Man patika strādāt tūrismā, bet tagad es atradu citus veidus, kā to inkorporēt IT pasaulē. Tā sakot, “I have best from both worlds” (latviski - man ir labākais no abām pasaulēm). Reizēm pat ir bail, ka es pamodīšos un šis būs bijis sapnis, jo tiešām esmu laimīga ar to, kur esmu šobrīd.

Kāds bija tavs lielākais izaicinājums, ar kuru saskāries programmas “Iepazīsti tehnoloģijas” laikā, un kā tiki ar to galā?

Laika menedžments, jo strādāju gandrīz pilna laika darbā, mācījos šo programmu, paralēli mācījos citus kursus, plus esmu ļoti aktīva pēc dabas un atradu laiku arī sportam un dejām, tāpēc bija arī vēlas naktis. Tagad atskatoties, varu vien pabrīnīties, bet laikam jau motivācija bija gana stipra un bija tas “āķis lūpā”, kas palīdzēja mobilizēties. Tiesa gan, neieteiktu to darīt ilgtermiņā. Kopumā karjeras maiņa bija lielākais izaicinājums, un lepojos ar to. Sākumā es reāli baidījos, kā tas būs. Kad pieteicos, tad man tiešām nebija doma mainīt profesiju. Domāju, ka uzzināšu kaut ko jaunu, noderīgu. Bet aizrāva tik ļoti, ka izvērtās nopietnāk. Pusotra gada laikā izdevās pārprofilēties un iegūt jaunu profesiju pilnīgi citā sfērā, bet ļoti veiksmīgā uzņēmumā.

Kādam cilvēkam, tavuprāt, šī programma noderētu?

“Iepazīsti tehnoloģijas” varētu būt noderīgas plašai sabiedrības grupai, jo daļai, tāpat kā man, šis palīdzētu saprast, cik daudzveidīga ir tehnoloģiju nozare, un ielūkoties dziļāk. Citiem šis vienkārši palīdzētu uzzināt, kādas iespaidīgas tehnoloģijas ir mums apkārt, par kurām nenojaušam un kur jau mūsdienās tās tiek izmantotas, tā sakot, paplašināt redzesloku. Kā arī palīdzēt apzināties savas stiprās puses un dziļāk analizēt potenciālos attīstības virzienus. Šis ir izcils sākuma punkts.

Un ko tu ieteiktu tiem, kuri baidās vai domā, ka ir par vecu?

Melotu, ja teiktu, ka man nebija bail mainīt profesiju īsi pirms 30 gadiem, jo biju mērķtiecīgi gājusi tūrismā, sākot ar bakalauru, tad maģistru un man tiešām patika tas, ko daru. Vienlaicīgi nebiju laimīga iepriekšējā darba vietā, trūka izaicinājumu un sapratu, ka negribu kaut ko līdzīgu, tikai citā aģentūrā. Bija nepieciešams kaut ko mainīt, lai neizdegtu. Man arī pagāja ilgs laiks, līdz saņēmu drosmi un sev noticēju. Joprojām cenšos mācīties growth mindset - izaugsmes domāšanu. Ir vērts kļūdīties, ir vērts riskēt. Ja es izdarīšu kaut ko, kas man nesanāk, tad vismaz zināšu, ka tas nav man vai jāmeklē cits veids. Galvenā doma ir, ka - jā, varbūt man šobrīd nav, bet varētu būt. Viss ir attīstībā un mērķtiecībā. Atslēgas vārds ir “not yet” (latviski - pagaidām vēl ne). Ir svarīgi neielikt sevi rāmīšos, būt šai atvērtajai domāšanai. Un, pat ja nesanāk, nav jau tā, ka nevar iet atpakaļ savā vecajā profesijā. Vēl viens aspekts par karjeras maiņu ir fakts, ka rodas arvien jaunas profesijas un brīdī, kad es sāku studijas, Latvijā mana esošā profesija vēl nebija apgūstama. Ja es būtu par tādu zinājusi, varbūt nebūtu izvēlējusies tūrismu. Ja cilvēks “ieciklējas” un nepieļauj domu par profesijas maiņu, var gadīties, ka palaiž garām savu lielo iespēju vai neizmanto savu talantu. Prieks redzēt, ka lēnām mūsu sabiedrība mainās, un profesijas maiņa vairs nav tik liels retums.

Un kā ar stereotipu, ka IT ir “tikai džekiem”?

Man gribētos teikt, ka IT pasaule ir plaša un katrs var sev kaut ko atrast, bet jautājums, cik laimīgs cilvēks ir konkrētajā amatā. Galvenais ieteikums kopumā būtu mēģināt, jo sliktākais iznākums būs sapratne, ka šis nav man, toties nebūs nožēlas, ka nav pamēģināts. David Carraway ir teicis – “kļūdīšanās samaksa ir zināšanas” (angliski - the cost of failure is education). Es gribētu papildināt, ka mūsu kļūdas ir maksa par izaugsmi un noteikti ir vērts ieguldīt. Ir labi sevi reizēm izaicināt un pārbaudīt spējas.

Par programmu "Iepazīsti tehnoloģijas"

No 15. augusta līdz 2. novembrim jau ceturto gadu norisināsies bezmaksas mācību programmas “Iepazīsti tehnoloģijas” nodarbības, ko organizē biedrība Riga TechGirls ar Google.org, Tet un citu tehnoloģiju uzņēmumu atbalstu. Tā ir iespēja ikvienam interesentam iegūt jaunas zināšanas par informācijas tehnoloģijām (IT) pie jomas speciālistiem. Mācību programma “Iepazīsti tehnoloģijas” ir vairāk nekā tikai IT apmācības, un tā ir paredzēta ikvienam! Šogad programmai tiks piesaistīts surdotulks, kas nozīmē, ka programmu varēs apgūt arī cilvēki ar funkcionāliem traucējumiem. Pieteikties mācību programmai “Iepazīsti tehnoloģijas” var līdz 10. augusta plkst.23.59 mājaslapā www.iepazistitehnologijas.lv

Par “Riga TechGirls”

“Riga TechGirls” ir pirmā organizācija Latvijā, kuras mērķis ir nodrošināt vienlīdzību, veicinot digitālo prasmju attīstību ikvienam, bet īpaši atbalstot meiteņu un sieviešu pievienošanos IT jomai. Biedrība apvieno tehnoloģiju entuziastus, organizē pasākumus un atbalsta programmas, lai veicinātu ikviena interesenta izaugsmi tehnoloģiju jomā. “Riga TechGirls” kopienā ir plašs IT vēstnešu un mentoru loks, kuri palīdz sievietēm pārkvalificēties un attīstīt karjeru IT nozarē. Līdzās “Riga TechGirls” šobrīd darbojas arī reģionālās kopienas “Vidzeme TechGirls”, “Liepāja TechGirls”, “Ventspils TechGirls” un “Latgale TechGirls”. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu