Bez logiem un tiltiem jeb eiro banknotes gaida lielas pārmaiņas (1)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Eiropas Centrālā Banka gatavojas mainīt eiro banknošu dizainu, atsakoties no vēsturiskajiem “logiem un tiltiem”, kas Eiropas iedzīvotāju maciņos pavadījuši pēdējo 21 gadu, vēsta “Politico”.

Paredzams, ka par eiro banknošu jauno dizainu notiks diskusijas līdz augusta beigām. Eiropas Centrālās bankas mājaslapā ikvienam ir iespēja piedalīties aptaujā, kurā iedzīvotāji var paust viedokli par vienu no septiņām dizaina tēmām, kas ir sākot no dabas elementiem, beidzot ar dažādām Eiropas vērtībām.

“Mēs strādājam pie jaunu un ļoti tehnoloģisku banknošu izstrādes, kas ļaus novērst eiro viltošanas gadījumus un mazinās naudas ietekmi uz vidi. Esam pārliecināti, ka norēķini ar skaidru naudu joprojām ir un būs nozīmīgs maksāšanas veids, tādēļ tam jākļūst drošākam,” sacīja Eiropas Centrālās bankas valdes loceklis Fabio Paneta.

Pēc konsultācijām un aptaujām 2024. gadā Eiropas Centrālās bankas padome lems, kurš dizains kļūs par jauno banknošu galveno tēmu.

Sešus no septiņiem piedāvājumiem izstrādājusi Eiropas Centrālās bankas ekspertu grupa, kas sākotnēji iesniedza 29 dažādus variantus. Vēlāk tika atlasīti seši varianti, taču pēc tam tika pievienots vēl septītais – “Eiropas kultūra”, kam jāatspoguļo Eiropas identitāte.

Izstrādājot jaunās dizaina vadlīnijas, grupai bija ļoti uzmanīgi jāpievērš uzmanība tam, lai netiktu aizskartas jutīgas tēmas vai arī tādas, kuras var asociēt ar kādu konkrētu valsti. Piemēram, dabas tēma, kā putni un upes, tika izvēlēta, jo tā simbolizē Eiropas valstu savstarpējo vienotību.

Pašreizējās eiro banknotes ir ar logu un tiltu tēmu, un šajās naudas zīmēs redzamie attēli nav saistāmi ne ar vienu no Eiropas Savienības dalībvalstīm. Banknotes tiks uzlabotas ne tikai dizaina, bet arī drošības jomā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu