Karstuma viļņa dēļ rudenī no lielveikalu plauktiem Eiropā var pazust iecienīts pārtikas produkts (11)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pexels

Spānija ir lielākais olīveļļas ražotājs pasaulē. Jau otro gadu pēc kārtas Spānijai draud ļoti slikta raža, kā rezultātā pastāv bažas, ka daudzviet Eiropā no veikalu plauktiem olīveļļa varētu pazust pavisam. Ir skaidrs, ka būs jārēķinās ar cenu kāpumu, vēsta “The Guardian”.

Medijs vēsta, ka aptuveni puse no pasaulē esošajām olīvām tiek audzētas tieši Spānijā. Tur pašlaik plosās ļoti liels karstums, kā arī sausums.

Paredzams, ka šī gada raža būs nedaudz lielāka nekā pērn, kad sausuma dēļ tika ievākta sliktākā raža pēdējo desmit gadu laikā. Starptautiskā Olīveļļas ražotāju padome prognozē, ka šogad Spānijā izdosies ievākt 850 000 tonnu olīvas. Pērn šis rādītājs bija vien 660 000 tonnas, lai gan normālos apstākļos ražas apjoms bijis pat 1,3 miljoni tonnu.

Pasaulē lielākā olīveļļas ražotāja “Filippo Berio” vadītājs Valters Zanrē norādījis, ka cenu kāpums olīveļļai ir neizbēgams, ņemot vērā, ka olīvu raža Itālijā un Portugālē arī ir ļoti zemā līmenī.

2022. gadā olīveļļas cenas faktiski dubultojās. Tāpat pastāv bažas, ka rudenī daudzviet Eiropā varētu tikt pieredzēts arī olīveļļas trūkums.

Iepriekš vēstīts, ka Dienvideiropu pārņēmis karstuma vilnis, kā rezultātā virknē Vidusjūras valstu gaisa temperatūra ik dienas  pārsniedz +40 grādu atzīmi. Ņemot vērā karstumu un nokrišņu neesamību, ir apdraudētas vairāku lauksaimniecības kultūru ražas. 

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu