Arī "stilīgajā" un progresīvajā Hilsongas baznīcā neiztika bez seksa un pedofilijas skandāliem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Kristīgās mūzikas koncerts
Kristīgās mūzikas koncerts Foto: Shutterstock

Globālā Hilsongas baznīca 2010. gados bija zināma kā moderna un plaša kristiešu draudze, kas radījusi ienesīgu mūzikas producēšanas biznesu, piesaistījusi dažādas slavenības un vienkārši bijusi “stilīga” uz citu draudžu un sektu fona. Tomēr pēdējos gados skaistā āriene ir kritusi, atklājot virkni skandālu, to skaitā baznīcas dibinātāja Karla Lenca atlaišanu no amata.

Četru sēriju dokumentālajā filmā “Hilsongas noslēpumi” (The Secrets of Hillsong), kas skatāma LMT Viedtelevīzijā, iekļauta arī pirmā intervija ar Karlu Lencu pēc viņa atlaišanas 2020. gadā.

FILMAS KACEKLIS:

Kāpēc Hilsongas baznīca bija tik populāra?

Hilsongas draudzi Austrālijā 1983. gadā dibināja Braiens Hjūstons ar savu sievu Bobiju, savukārt ASV pirmā baznīcas filiāle tika atvērta 2010. gadā. Baznīca bija Austrālijas vasarsvētku konfesijas atzars, pirms tā 2018. gadā izveidoja pati savu konfesiju, vēstīts izdevumā "The New York Times".

Tieši pēc ienākšanas ASV draudze ieguva ievērojamus panākumus mūzikas producēšanas biznesā, pievilinot jauniešus no lielajām pilsētām – arī slavenības, piemēram Džastinu Bīberu, Kevinu Durantu, Vanesu Hadžinsu un citus. Ņujorkas atzara galvenais mācītājs Lencs beigu beigās arī pats kļuva par plaša mēroga slavenību.

Hilsonga kļuva par progresīvākas evaņģēlisma formas atbalstītāju nekā citas konfesijas un tika kritizāte par savu nostāju LGBTQ tiesību jautājumā. 2015. gada augustā bloga ierakstā baznīcas dibinātājs Hjūstons paziņoja, ka cilvēki ar netradicionālu orientāciju ir laipni lūgti draudzē, tiesa, tajā pašā laikā baznīca neatzīst šo cilvēku dzīvesveidu.

“Hipermācītājs” Karls Lencs

Lencs biedrojās ar savas draudzes slavenākajiem locekļiem. Piemēram, Džastinu Bīberu viņš kristīja NBA spēlētāja vannā. 2017. gadā izdevums “GQ” Lencu nodēvēja par “hipermācītāju” viņa spilgtās un modernās ģērbšanās manieres dēļ. Proti, Lencs mēdza valkāt modīgas saulesbrilles, apspīlētus džinsus un dizaineru apavus. Viņš bieži runāja par rasu nevienlīdzību un 2016. gadā pauda atbalstu “Black Lives Matter” kustībai.

Karls Lencs
Karls Lencs Foto: AP/Scanpix

Viss beidzās, kad viņš 2020. gadā tika atlaists no sava amata. Baznīca paziņoja, ka Lencs pievīlis baznīcas uzticību un nav bijis morāli adekvāts. Īsi pēc atlaišanas Lencs savā “Instagram” kontā rakstīja, ka nav bijis uzticīgs savai sievai, kura arī bija mācītāja Hilsongā.

Kopš tā laika Lencs ir izvairījies no prožektoru gaismas, vien nesen paziņojot, ka pēdējos trīs gadus viņa sieva un bērni ir bijuši viņa prioritāte.

Kas notika, kad Lencs bija prom?

Skandāli turpinājās. 2022. gada martā baznīcas dibinātājs Hjūstons atkāpās no amata, jo iekšējā izmeklēšanā tika atklāts, ka viņš izrādījis nepiedienīgu uzvedību pret divām sievietēm, pārkāpjot baznīcas noteikumus.

Tiesa, jau kopš tā paša gada janvāra viņš bija pārstājis veikt savus pienākumus, jo cīnījās ar apsūdzībām pret savu mirušo tēvu, kurš tika apsūdzēts seksuālā vardarbībā pret bērniem. Braiens visas apsūdzības noliedza. Lieta joprojām nav slēgta.

Hjūstons arī tika apsūdzēts par braukšanu dzērumā 2022. gada februārī. Hjūstons to komentēja, sakot, ka tolaik šķitis, ka Hilsongā atvērusies pati elle. Vēlāk viņš rakstīja, ka nav atkāpies savu kļūdu, bet gan izdarīto paziņojumu dēļ.

Kā Hilsongai sokas tagad?

2022. gada martā deviņas no 16 Hilsongas baznīcām ASV sarāva saites ar organizāciju. Hilsongas mājaslapā viss notiek un viss ir labi. Notikušos skandālus baznīca komentē, sakot, ka pagātni viņi izmainīt nevar, bet var ievērojami uzlabot nākotni. Lai nu kā, augstākminētajā dokumentālajā filmā katrs pats var iepazīties ar baznīcas attiecībām ar Dievu, naudu un seksu vēsturi.

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu