Nekas nav nokavēts – ir īstais laiks lēkt tehnoloģiju pasaulē

Intervija ar Lieni Turlaju
CopyLinkedIn Draugiem X
Nekas nav nokavēts – ir īstais laiks lēkt tehnoloģiju pasaulē
Nekas nav nokavēts – ir īstais laiks lēkt tehnoloģiju pasaulē Foto: Publicitātes foto

Finansiste Liene Turlaja nolēma pieteikties "Riga TechGirls" programmā "Iepazīsti tehnoloģijas", lai nākotnē tehnoloģiju pratībā turētu līdzi saviem bērniem. Taču nepagāja ne trīs gadi, kā viņai ir sava jaunuzņēmuma ideja "Skillarize" un viņa ir bezkoda programmēšanas entuziaste. Turlaja uzskata, ka, mācoties kaut ko jaunu ne savā profesijā, visu laiku ir spēles elements "kāpēc gan nepamēģināt?". Tas palīdz visu uztvert vieglāk. Tāpēc viņa arī citiem iesaka ļauties izmēģināt kaut ko jaunu. Vairāk par Turlajas pieredzi "Riga TechGirls" programmā “Iepazīsti tehnoloģijas” lasi intervijā!

Tu piedalījies vienā no pirmajām "Riga TechGirls" programmām "Iepazīsti tehnoloģijas". Tolaik šīs mācības vēl nebija tik populāras. Kā tu uzzināji par tām?

Pirms trim gadiem es kaut kur Facebook pamanīju ierakstu par "Iepazīsti tehnoloģijas". Ar "Riga TechGirls" vadītāju Annu Andersoni es biju mācījusies vienā augstskolā un biju dzirdējusi, ka viņa nodarbojas ar sieviešu iesaisti tehnoloģiju pasaulē. Tolaik nolēmu intereses pēc pieteikties mācībām, jo man pašai ir divi bērni un es apzinos, ka viņiem nākotnē apkārt būs visas iespējamās tehnoloģijas – es gribēju turēt līdzi un iegūt apjausmu, cik plaša ir šī pasaule. Esmu pārliecināta, ka viņi programmēs. Es pati to nedaru, bet man bija doma, ka ar šiem kursiem es vismaz pietuvināšos tehnoloģijām.

Kāds bija tavs pirmais iespaids par mācībām?

Tie bija video ieraksti, ko varēja skatīties tiešsaistē sev ērtā laikā. Man šķita forši, ka ir tāda brīvība piemēroties laikam, kad es varu mācīties, nevis tam, kad notiek lekcija. Informācijas bija daudz, un katrs konkrētā brīdī var paņemt pretī noteiktu daudzumu. Tāpēc nākamajā gadā es nolēmu tam pašam kursam pieteikties vēlreiz. Tad uz to skatījos ar citām acīm. Jāsaka godīgi, ka pēc "Iepazīsti tehnoloģijas" mācībām man nebija skaidrs, kā šīs zināšanas izmantot tālāk savā profesionālajā jomā. Tāpēc tad, kad uzzināju par mentoru programmu, nolēmu izmēģināt arī to.

Ko īsti nozīmē mentoringa programma?

Man arī tā bija pirmā mentoringa pieredze, tāpēc nezināju, ko tas īsti nozīmē, un sākumā tas šķita neparasti. Programmas būtība ir tāda, ka katrai dalībniecei ir savs mentors ar pieredzi kādā nozarē. Es biju izvēlējusies datu analītikas apakšprogrammu, un mans mentors bija programmētājs un biznesa analītiķis. Viņš mani pamudināja izmēģināt programmēšanu. Mācoties kaut ko jaunu ne savā jomā, visu laiku ir tāds kā spēles elements "kāpēc gan nepamēģināt?". Tas palīdz iedrošināt sevi visu uztvert viegli, nevis nopietni. Es laikam nebiju dzirdējusi, ka programmas dalībnieces nākamajā gadā nolemj mācīties vēlreiz.

Tas ir tipisks scenārijs?

Cik dzirdu, tas ir diezgan ierasts stāsts – meitenes atkal un atkal iesaistās mācībās. Un es saprotu, kāpēc tā – nākamajā gadā ir iespēja uztvert nianses, vairāk iedziļināties. Tāpat arī pati programma katru gadu tiek paplašināta, tai nāk klāt jauni moduļi un kursi. Piemēram, šī rudens programmā būs mācību modulis par programmēšanu, un es vadīšu vienu no lekcijām - par bezkoda programmēšanu.

Tu taču minēji, ka tev nebija plāna mācīties programmēt, bet tagad vadīsi nodarbību par bezkoda programmēšanu. Kā tad tā?

Tas viss saistās ar to, ka mentoru programmā mums bija inkubators, kur katrs varēja pieteikt savu ideju. Es domāju: kāpēc gan ne? Es pieteicu savu ideju, un tā es lēnām tiku ievilkta jaunuzņēmumu burbulī un domāšanā, ka ir jāveido kaut kas jauns. Pirmā aukstā duša bija tā, ka nav iespējams tā vienkārši piesaistīt programmētājus savas idejas attīstīšanai, jo īpaši sākumā, kad projektam nav finansējuma. Tieši tad es uzzināju par bezkoda programmēšanu.

Man tas šķiet zelta instruments, lai jebkurš var izveidot savu mājaslapu vai mobilo lietotni bez programmēšanas zināšanām. Latvijā šī tēma nebija ļoti plaši zināma, tāpēc kopā ar Kārli Kivlenieku izveidojām kopienu "Baltic No-Coders" un regulāri rīkojam dažādus pasākumus par bezkoda programmēšanu.

Bezkoda programmēšana – ko tas īsti nozīmē?

Tā ir vizuālā programmēšana, kur kods netiek rakstīts kādā no programmēšanas valodām, bet gan vizuāli tiek likti kopā dažādi informācijas bloki. Ja cilvēkam ir pamata loģikas zināšanas un viņš spēj tikt galā ar "Excel" un "Google Spreadsheets", tad arī bezkoda programmēšana padosies. Tā ir vienkārša programmēšana bez vajadzības pārzināt kādu specifisku programmēšanas valodu.

Cik daudz šādā veidā var izdarīt? Es pieļauju, ka ir kaut kādas robežas, kur iecere ir pārāk sarežģīta šādai pieejai.

Ir ļoti dažādas bezkoda programmēšanas rīku platformas. Pirms gada runāja, ka tolaik bija 500 šādu platformu, bet tagad noteikti ir vēl vairāk. Šī joma ļoti attīstās, tāpēc paplašinās arī iespējas, ko šādi var izdarīt. Ir aplēses, kas saka, ka tuvākajā laikā 2/3 no visiem digitālajiem risinājumiem būs būvēti ar bezkoda rīkiem. Es pati lietoju "Bubble", kas ir viens no tirgus līderiem, bet nebūt ne vienīgais risinājums. Šajā platformā var izveidot teju jebkuru lietotni, vienīgi tajā nevar rediģēt zīmējumus. Taču "Bubble" var savienot ar citiem rīkiem, kur tas ir iespējams. Un tas arī izsaka bezkoda programmēšanas būtību – šī pieeja paredz izmantot dažādus rīkus un tos savā starpā kombinēt.

Kā ir mainījusies tava dzīve pēc programmas? Ja pareizi sapratu, tev nebija mērķa mainīt karjeru?

Es daru to pašu, ko agrāk - strādāju ar datiem finanšu nozarē, bet mana dzīve ir mainījusies. Paralēli algotam darbam es tagad attīstu savu jaunuzņēmumu. Pirmo es izveidoju pirms gada, tā bija tiešsaistes platforma zemniekiem, lai viņi varētu ērti piedāvāt pircējiem savu produkciju. Pagaidām šī ideja ir nolikta plauktā, un tagad strādāju pie platformas "Skillarize", kas paredzēta, lai veicinātu mācīšanos citam no cita.

Kādā stadijā ir šī ideja?

Šobrīd notiek prototipa izveide, lai rudenī to piedāvātu testēt pirmajiem lietotājiem. Sākumposmā to piedāvāšu dažādām bezpeļņas organizācijām, piemēram, "Riga TechGirls".

Kā šī platforma darbosies?

Mācīšanās tiešsaistē daudziem ir ikdiena, bet daudzi kursi joprojām nav efektīvi. Ja ir jāmācās ilgāk, daudziem zūd motivācija. Esmu redzējusi statistikas datus, ka pat 90% cilvēku nepabeidz mācības – viņi samaksā par interneta kursiem, bet nemācās. Turklāt daudzi par to jūtas slikti. Problēma ir tā, ka cilvēkiem trūkst iesaistes un motivācijas mācīties. Taču tieši tas, ka mācāmies vienā programmā ar citiem cilvēkiem, ko nepazīstam, ir milzīgs resurss.

To var izmantot, lai aktivizētu savstarpējo saziņu starp cilvēkiem, kuri mācās konkrētajā kursā. Piemēram, arī "Riga TechGirls" mentoru programmā katru nedēļu pēc nejaušības principa dalībnieki tiek salikti pāros uz virtuālo kafiju, lai dotu iespēju paplašināt kontaktu tīklu, dalīties pieredzē. Tas ir noderīgi, jo arī citiem ir kritumi motivācijā, un šāda saruna var palīdzēt atgūt enerģiju un motivāciju.

Vai es pareizi saprotu – "Skillarize" platformā cilvēki nemācīsies, bet atbalstīs cits citu?

Jā, sākuma posmā platforma palīdzēs automātiski izveidot grupas un uzlabos tikšanos plānošanu. Taču nākamajā fāzē ir iecerēts pievienot arī lekcijas un dažādus kursus. Pētījumi par to, kā cilvēki mācās, rāda, ka ir svarīgi dot zināšanas pa nelieliem gabaliņiem un regulāri atkārtot iepriekš mācīto. Tāpēc "Skillarize" mācību materiāli tiks veidoti citādāk, piedāvājot īsākas formas kursus, nevis garas videolekcijas, ko pēc nedēļas cilvēki pat neatceras.

Kā tev radās šāda ideja?

No pašas pieredzes. Pandēmijas gados daudzas lietas ir pārgājušas uz tiešsaisti. "Iepazīsti tehnoloģijas" bija mana pirmā mācīšanās tiešsaistē un dzīves briedumā. Mani iedvesmoja, ka programmā mācās dažādu vecumu cilvēki – 30, 40, 50 gadu vecumā. Tehnoloģijas attīstās, un arī mēs mācāmies visas dzīves garumā. Tas nekas, ka nesāki mācīties pirms 20 gadiem – šobrīd notiek interesantas izmaiņas tehnoloģijās, kas ienāk visās mūsu dzīves un darba jomās. Piemēram, mākslīgais intelekts plašāk ir pieejams vien pēdējo gadu – tikai retais to atsevišķi mācījās pirms pieciem gadiem. Tāpēc šis ir īstais laiks, lai lēktu iekšā tehnoloģiju pasaulē. Nekas nav nokavēts.

Tu pati teici, ka daudzās tiešsaistes mācībās cilvēki nepabeidz iesāktos kursus. Kas tevi mudināja tos pabeigt un vēl turpināt mācīties to pašu nākamajā gadā?

Jo vairāk es integrējos kopienā un iepazinos ar organizatoriem, jo personiskākas attiecības izveidojās. Es zinu, cik daudz enerģijas un darba viņi ir ieguldījuši šajās mācības, tāpēc mans minimālais uzdevums ir pabeigt kursus līdz galam. Mani motivēja kopiena un atbildības sajūta pret cilvēkiem, kuri organizē šīs mācības.

Vai tu varēji iedomāties, ka mācībām būs šāds rezultāts?

Nē, noteikti nē. Citas meitenes programmā skaidri zina savus mērķus nākamajiem trim gadiem, bet manā gadījumā tā vairāk bija ļaušanās. Tāpēc es teiktu, ka ir svarīgi ļauties un izmēģināt kaut ko jaunu. Protams, tas nenozīmē, ka viss ir viegli. Patiesībā mācīšanās un jaunas informācijas uzņemšana ir dzeloņiem pilns ceļš. Ir grūti apvienot mācības ar bērniem un darbu. Tāpēc es īpaši apbrīnoju daudzas mammas, kuras spēj izbrīvēt laiku un mācās bērna kopšanas atvaļinājumā laikā. Taču vienlaikus tas ir ļoti bagātinoši – atver prātu jaunām lietām.

Kāpēc tu ieteiktu arī citām sievietēm apgūt tehnoloģijas? Ko tas dos?

Es domāju, ka vajag atmodināt sevī azartu, lai dzīve nebūtu garlaicīga. Pat, ja dzīve nav garlaicīga, mācības dos iespēju paplašināt savus apvāršņus. Nav obligāti uzreiz kaut kas jāmaina savā dzīvē – var vispirms noklausīties lekcijas, piedalīties pasākumos un tad jau skatīties, kā tas attīstīsies. "Iepazīti tehnoloģijas" ir bezriska ieguldījums – nekas nav jāmaksā.

Par programmu "Iepazīsti tehnoloģijas"

No 15. augusta līdz 2. novembrim jau ceturto gadu norisināsies bezmaksas mācību programmas "Iepazīsti tehnoloģijas" nodarbības, ko organizē biedrība Riga TechGirls ar Google.org, Tet un citu tehnoloģiju uzņēmumu atbalstu. Tā ir iespēja ikvienam interesentam iegūt jaunas zināšanas par informācijas tehnoloģijām (IT) pie jomas speciālistiem. Mācību programma "Iepazīsti tehnoloģijas" ir vairāk kā tikai IT apmācības un tā ir paredzēta ikvienam! Šogad programmai tiks piesaistīts surdotulks, kas nozīmē, ka programmu varēs apgūt arī cilvēki ar funkcionāliem traucējumiem. Pieteikties mācību programmai "Iepazīsti tehnoloģijas" var līdz 10. augusta plkst. 23.59 mājaslapā www.iepazistitehnologijas.lv

Par "Riga TechGirls"

"Riga TechGirls" ir pirmā organizācija Latvijā, kuras mērķis ir nodrošināt vienlīdzību, veicinot digitālo prasmju attīstību ikvienam, bet īpaši atbalstot meiteņu un sieviešu pievienošanos IT jomai. Biedrība apvieno tehnoloģiju entuziastus, organizē pasākumus un atbalsta programmas, lai veicinātu ikviena interesenta izaugsmi tehnoloģiju jomā. "Riga TechGirls" kopienā ir plašs IT vēstnešu un mentoru loks, kuri palīdz sievietēm pārkvalificēties un attīstīt karjeru IT nozarē. Līdzās "Riga TechGirls" šobrīd darbojas arī reģionālās kopienas "Vidzeme TechGirls", "Liepāja TechGirls", "Ventspils TechGirls" un "Latgale TechGirls".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu