Miris gleznotājs un mākslas pedagogs Jānis Andris Osis

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Wikipedia.org

Aizvadītajā naktī 79 gadu vecumā slimnīcā miris gleznotājs un mākslas pedagogs, kādreizējais Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) rektors Jānis Andris Osis, aģentūru LETA informēja aizgājēja dēls.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, 1943.gada 4.oktobrī Kurzemē dzimušais Osis 1963.gadā beidzis Rīgas Lietišķās Mākslas vidusskolas Dekoratīvās noformēšanas nodaļu, bet 1971.gadā absolvējis Latvijas Valsts mākslas akadēmijas (LVMA) interjera un iekārtu nodaļu.

1975.gadā Osis kļuvis par Latvijas Mākslinieku savienības biedru, 1978.gadā - par dekānu lietišķo mākslu nodaļā LVMA, bet 1987.gadā - par LVMA docentu un prorektoru. No 1997. līdz 2007.gadam Osis ieņēmis LMA rektora amatu, kā arī vēlāk vadījis akadēmijas Vides mākslas katedru.

Osis gleznoja galvenokārt ainavas un portretus. Viņa darbi tika izlikti mākslas izstādēs gan toreizējās Padomju Savienības teritorijā, gan arī tālu aiz tās robežām, tostarp Itālijā un ASV. Pēc Latvijas neatkarības atgūšanas mākslinieks turpināja piedalīties izstādēs arī citviet Eiropā. Latvijā Osim bijušas vairākas personālizstādes. Viņa darbi atrodas muzejos un privātkolekcijās Latvijā, ASV, Krievijā, Vācijā un Japānā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu