Flirts ar nāvi un vēlme dzīvot kā jaunībā! Vecākā poļu "drag queen" zvaigzne (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: kadrs no filmas

Krāšņi tērpi un tīkliņzeķes. Augsti papēži un perfekts grims. Sievišķīgas matu lokas un smalkas franču smaržas. Gaita ar grāciju. Prasme pieņemt pielūdzēju uzmanību. Smalki joki un dzirkstoši smiekli. Tā ir ballīšu karaliene Lulla la Polaka. Viss kā kārtīgā burleskā, tikai ir viens "bet" -  šī ir "Boylesque" un tās galvenais varonis ir poļu izcelsmes vīrietis vārdā Andžejs. Viņam ir 84 gadi, un viņš dzīvo Polijā, kas aizvien nav draudzīga pret LGBT kustību. Lūk, viņa stāsts.

Par šo kolorīto un interesanto personību mums stāsta poļu un čehu kopražojuma kino ar nosaukumu "Boylesque". Dokumentālā filma, kura iznāca 2002. gadā, ir režisora Bogna Kovalčika (Bogna Kowalczyk) redzējums par Andžeja Švana (Andrzej Szwan) ikdienas gaitām un drag queen privātās dzīves aizkulisēm. Pats režisors uzsver, ka filmas ideja nav  izaicināt LGBT kustības atbalstītājus vai noliedzējus, bet gan izcelt kvīru mākslinieka Andžeja pieklājīgo vecumu un enerģisko iesaisti tajā visā. 

"Viņš jau flirtē ar nāvi, bet joprojām meklē dzīvē mīlestību! Drag queen Lullai La Polakai jeb Andžejam jau ir pāri astoņdesmit, bet viņš joprojām vēlas dejot, spēlēt skatuviskas etīdes un mīlēt. Taču jauneklīgajai dvēselei pretojas novājināts un novecojošs ķermenis. Kā ir vēlēties to, kam nevari vairs tikt līdzi? Vēlies dzīvē atrast mīlestību, bet tik maz tev ir laika, lai savu sapni piepildītu!" par filmu IMDB vēsta emocionāls apraksts. 

Astoņdesmit četrus gadus vecais Andžejs filmā atklājas kā pensionārs, taču starp citiem pensionāriem - vienaudžiem - viņš jūtas gluži kā svešinieks. Viņa tēls Lulla ir Andžeja izfantazēta loma jau kopš 2010. gada un aizvien pieder tikai viņam.

"Drag queen lomā es jūtos par 20 gadiem jaunāks," intervijā žurnālam Vogue Polska sacīja 84 gadus vecais Andžejs Švans.

Jau bērnībā mazo Andžeju interesēja sieviešu mode un viņam bieži patika ieskatīties mātes drēbju skapī. "Tas bija pēckara laiks. Tāpēc es sāku pievērst arvien lielāku uzmanību sieviešu apģērbu darinājumiem," skaidro Švans.

Andžejam bija 12 gadu, kad viņam radās ideja izņemt no skapja mammas kleitu, uzkrāsot lūpas un uzvilkt augstpapēžu kurpes. Toreiz viņš pirmo reizi arī esot iedomājies par sevi šajā sievišķajā pasaulē. 

Sākumā, pērkot apģērbu sieviešu veikaliņos, viņš pārdevējām skaidroja, ka izvēlas drēbes māsai. Vēlāk viņš radīja alter ego, ko nosauca par Lulla la Polaca. Pa dienu viņš strādāja darbā valsts iestādē, bet vakaros kāpa uz skatuves krāšņā drag queen tērpā. 

"Kad biju ciemos pie draugiem Londonā, viņi man parādīja drag queen veikalu Kamdentaunā, kur var iegādāties pat 45. izmēra augstpapēžu kurpes. Gribētos tādu vietu redzēt Polijā," viņš stāsta intervijā žurnālam Vogue.

Andžejs nekad nav slēpis savu drag queen identitāti. Viņš arī vienmēr zināja, ka ir gejs.

Filmas pirmizrāde notika 2022. gada "Hot Docs" Kanādas starptautiskajā dokumentālo filmu festivālā, kur Kovaļčiks ieguva balvu kā jaunais starptautisko filmu veidotājs. 

7.3 - IMDb

Raksts tapis sadarbībā ar LMT Viedtelevīziju.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu