Vai Dziesmu svētku skatuvē bija ieslēpti masonu simboli? (3)

Re:Check
Ronalds Siliņš, Re:Baltica, Re:Check
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Re:baltica

Sociālo mediju maldinātāji sēj bailes, ka Vispārējo latviešu Dziesmu un Deju svētku koncerta Tīrums skatuvē bija paslēpts kāds brīvmūrnieku jeb masonu simbols. Paši svētki it kā bijuši brīvmūrnieku rituāls, bet simbols tajos izmantots, lai tādā veidā tā sauktā slepenā valdība ņirgātos par Latviju.

Vairākos Facebook ierakstos koncerta Tīrums skatuves dizains salīdzināts ar masonu simbolu “taisnstūri un cirkuli”. Kāds zināms dezinformācijas profils šim mērķim izveidojis arī slaidrādi, kurā fonā skan draudīga mūzika un čūsku šņākšana.

Foto: Ekrānšāviņš

Vienu no ierakstiem pavada teksts:

“Kas vēl nav skaidrs apmiglotajiem ļepatotājiem? Tie ir tautas svētki, par ko jūs te cīnaties? Nē, tie ir svētki kungiem, kurus kotlešēdaji par visas tautas resursu izklaidē, piedalās rituālā un kārtējos eksperimentos. ATKAL – Piedalās idioti, cietīs un maksā visi.”

Ierakstu komentāros cilvēki lēš, ka “viņi” pār mums valda un ka dalībnieki ievilkti enerģijas zagšanas vai sātanistu rituālā. Citi stāsta, ka šie “simboli” viņiem sabojājuši svētkus.

Masoni jeb brīvmūrnieki ir slēgta starptautiska organizācija, kuras pirmsākumi meklējami Britu salās, ne vēlāk kā 16. gadsimtā. Sākotnēji tā bija amatnieku ģilde, bet līdz ar 18. gadsimtu brīvmūrnieki pārtapa par brālību jeb fraternitāti. Gadu gaitā par organizāciju sāka izplatīties sazvērestības teorijas. Piemēram, ka tā slepeni valda pār pasauli vai plāno gāzt katoļu baznīcu. Mūsdienās masonus sazvērestības teorijās aizvietojušas citas “slepenās valdības”, piemēram, ilumināti, tā sauktie globālisti vai Pasaules ekonomikas forums.

Tīruma skatuves dizainam nav nekādas saistības ar brīvmūrniekiem. To sarakstē ar Re:Check apstiprināja koncerta režisors Juris Jonelis un scenogrāfe Austra Sniķere. Skatuves pamatforma ir grauds, kas pildīts ar ūdeni. “Ezers ir pildīts ar ūdeni, konceptuāli iezīmējot divus aspektus: ūdens kā visa pamats un sākums (..) un vizuāli atspīdumi ūdenī, kā diriģenta un kopkora sadarbība, nepārtraukta spoguļošanās vienam otrā,” skaidro Sniķere. Skatuves daļa, ko sociālo mediju lietotāju sauc par masonu simbolu, ir stilizētas latviešu senču zīmes.

Foto: Latviešu senču zīmes

Centrālais rombs ir saules zīme, taču skatuvē var atpazīt arī, piemēram, fragmentus no akas, Māras un dieva zīmes. “Latviešu senču zīmes izmantojam asociatīvi un stilizēti. Tās ir lietotas kā atsauce, atbalss, citējums, tāpat kā kora repertuārs nesastāv tikai no tautasdziesmām vien,” skaidro scenogrāfe un režisors.

Secinājums: Koncerta Tīrums skatuvē nav redzamas masonu simboli, bet stilizētas latviešu senču zīmes.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu