Kad lētāk ir sliktāk jeb kas nav kārtībā ar Latvijas piena nozari (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
Govis
Govis Foto: Unsplash

Latvijā ir zemākā piena iepirkuma cena starp Eiropas Savienības dalībvalstīm. Šī gada jūnija beigās Eiropas Komisija paziņoja, ka Latvijas piena ražotāji maijā saņēmuši vidēji 34,65 centus par kilogramu piena, raksta "Latvijas Avīze". 

Lietuvā ir fiksēta otra zemākā iepirkuma cena, un tur piena ražotāji saņēmuši vidēji 36,25 centus par litru. Igaunijā, pēc Eiropas Savienības aprēķiniem, piena iepirkuma cena ir ievērojami augstāka - teju 41 cents par litru, tomēr arī tas ir zemāks rādītājs nekā Eiropas Savienībā vidēji - 46,64 centi.

Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) konsultanta Andra Stepanova pētījumā, kas veikts no 2018. līdz 2022. gadam, secināts, ka pagājušais gads kļuva par pirmo atjaunotās Latvijas vēsturē, kad piena pārdošanas cena bija augstāka nekā piena ražošanas pašizmaksa. 

Lauksaimniecības datu centra (LDC) informācija liecina, ka piena rūpniecība ir stipri sadrumstalota, un tas traucē tai darboties efektīvi. Kopumā 56 piena iepircēji iegādājas pienu Latvijas lauksaimniecībās, to starpā ir septiņi vietējie ražotāji, kuri sniedz atskaites LDC. No 49 uzņēmumiem, kas iepērk pienu, pieci lielāki iepērk 8-12% no visa piena, astoņi iepērk 2-3%, deviņi - 1-2%, bet pārējie 27 - mazāk nekā 1% no visa saražotā piena apjoma. 

Kooperatīva "E-Piim" valdes loceklis Jānis Bērtulsons skaidro, ka galvenais iemesls zemajām iepirkumu cenām Latvijā ir ļoti nelielais iekšējais pieprasījums - vien 30%. 

"Šī iemesla dēļ Latvijas piena ražotāji ir pilnībā atkarīgi no pasaules tirgus tendencēm," skaidro Bērtulsons. 

Otrais iemesls - lielā sadrumstalotība. Latvijā būtu pietiekami, ja darbotos divas-trīs efektīvas piena  pārstrādes rūpnīcas, kuras varētu tikt galā ar visu saražoto pienu. Tas arī ļautu piena ražotājam piedāvāt labāku cenu.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu