"Fitch" pazemina Igaunijas kredītreitingu līdz "A+"

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Tallina. Ilustratīvs attēls
Tallina. Ilustratīvs attēls Foto: Schutterstock.com

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra "Fitch Ratings" ("Fitch") samazinājusi Igaunijas ilgtermiņa reitingu no "AA-" līdz "A+", nosakot tam stabilu nākotnes vērtējumu.

"Fitch" norāda, ka kredītreitinga samazinājums atspoguļo valsts finanšu stāvokļa pasliktināšanos.

Aģentūra prognozē, ka vispārējās valdības parāds 2023.gada beigās pieaugs līdz 21,1% no iekšzemes kopprodukta (IKP) un vidējā termiņā turpinās palielināties, neraugoties uz jūnijā ieviestajiem fiskālās konsolidācijas pasākumiem.

Lai gan parāda attiecība pret IKP saglabāsies zema salīdzinājumā ar salīdzinošo valstu vidējo rādītāju, kas ir 54%, tā ir vairāk nekā divas reizes augstāka nekā 8,2%, kad "Fitch" 2018.gadā paaugstināja Igaunijas kredītreitingu līdz "AA-" un prognozēja, ka parāda attiecība pret IKP būs stabila. Tas atspoguļo vēsturiski stingrās fiskālās nostājas pavājināšanos, ko vēl vairāk saasina kara Ukrainā un pandēmijas radītās sekas, norāda aģentūra.

""Fitch" lēmums pazemināt Igaunijas reitingu nozīmē, ka budžeta deficīta finansēšana ar aizņemšanos var kļūt dārgāka nekā iepriekš," atzinis Igaunijas finanšu ministrs Marts Verklaevs.

"Ja mēs nevēlamies lielākus procentu maksājumus, mums jāpieliek lielākas pūles, lai samazinātu deficītu un ierobežotu parāda pieaugumu. Tāpēc mēs nācām klajā ar vairākām nodokļu izmaiņām un aktīvi meklējam arī iespējas samazināt izmaksas valsts sektorā. Drīz sāksies sarunas par nākamā gada budžetu, ministrijas mums ir iesniegušas priekšlikumus par izmaksu samazināšanu savās jomās, un nekādas papildu prasības nevar izvirzīt," piebilsts ministra paziņojumā.

"Fitch" prognozē, ka šogad Igaunijas fiskālais deficīts būs 3,6% no IKP, ņemot vērā labos rezultātus gada pirmajos piecos mēnešos un jaunās valdības izdevumu ierobežojumus. Pēc tam deficītam vajadzētu samazināties līdz 2,6% 2024.gadā un 2% 2025.gadā, pateicoties jaunajiem ieņēmumu palielināšanas pasākumiem.

"Fitch" prognozē, ka Igaunijas ekonomika šogad saruks par 1,6%, bet nākamgad gaidāma 3,5% izaugsme.

Inflācija ir samazinājusies un jūnijā gada inflācija bija 9,2%, salīdzinot ar 2022.gada augustā sasniegto augstāko līmeni 25,2%, norāda "Fitch". Aģentūra prognozē, ka gada beigās inflācija samazināsies līdz aptuveni 5%, bet gada vidējā inflācija būs 9,7%.

Kā faktorus, kas varētu novest pie reitinga turpmākas pazemināšanas, "Fitch" min būtisku un noturīgu vispārējās valdības parāda pieaugumu attiecībā pret IKP, strukturālu vidēja termiņa izaugsmes perspektīvu pasliktināšanos un būtisku ģeopolitisko risku palielināšanos, kas negatīvi ietekmētu ekonomikas izaugsmi un fiskālo politiku.

Jau ziņots, ka "Fitch" šonedēļ saglabāja Latvijas kredītreitingu "A-" līmenī, vienlaikus mainot kredītreitinga nākotnes novērtējumu no stabila uz pozitīvu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu