Video Zobenvalis saplosa haizivi un mielojas ar tās aknām

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

Netālu no Meksikas krastiem nofilmētas retas un visai iespaidīgas ainas, proti, iemūžināts zobenvaļa uzbrukums vaļhaizivij ar nolūku tikt pie tās aknām.

Video redzams, kā zobenvalis augšpēdus peld zem haizivs un tad uzbrūk tās vēderam, piekļūstot aknām. Pēc asiņainā mielasta beigām zobenvalis paceļas virs ūdens, kamēr vaļa nedzīvais ķermenis nogrimst okeāna dibenā.

Video ekspedīcijas laikā Meksikas līcī aprīlī uzņēma Kalifornijas okeāna tūrisma kompānijas “Ocean Safaris” izpilddirektors Džeimss Moskito. Viņš pamanīja vaļhaizivi un piepeldēja tās tuvumā. Tad ieradās zobenvaļi, no kuriem viens uzbruka vaļhaizivij un nobeidza to.

Vaļhaizivis (Rhincodon typus) ir lielākās haizivis uz planētas, sasniedzot pat 18 metru garumu. Pieaugušām un veselām šīs sugas haizivīm ir maz dabisko ienaidnieku, tomēr haizivju mazuļi un ievainoti indivīdi bieži kļūst par tīģerhaizivju (Galeocerdo cuvier) un zobenvaļu (Orcinus orca) upuriem.

Tiesa, šajā video pirmo reizi iemūžināts zobenvaļu uzbrukums pieaugušai un veselai vaļhaizivij, kas ir aptuveni 8,2 metrus gara.

VIDEO: ZOBENVALIS UZBRŪK VAĻHAIZIVIJ

“Tas burtiski bija sekunžu jautājums. Tas ieradās un nokoda vaļhaizivij apakšu. Izskatījās, ka zobenvalis aprija aknas, bet vaļhaizivs tad vienkārši nogrima dibenā bez kustībām. Es pieļauju, ka tā jau bija mirusi,” stāstīja Moskito.

Viņš arī atklāja, ka īsi pēc šīs sastapšanās zobenvaļi uzbruka vēl vienai vaļhaizivij, kuru arī nogalināja. Zināms, ka abos uzbrukumos iesaistīts viens liels zobenvaļu tēviņš, kurš šajā reģionā ir labi pazīstams kā asinskārs slepkava. Šoreiz viņš bija kopā ar citu zobenvaļu baru nekā parasti.

Zobenvaļu ēdienkartē haizivju aknas ir ļoti lielā vērtē, jo tās ir bagātas ar uzturvielām un taukiem. Jau desmitiem gadu novērots, kā zobenvaļi uzbrūk haizivīm, burtiski izplēšot no tām ārā aknas, kamēr pati haizivs vēl ir dzīva.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu