Vai pasaulē baltākā krāsa varētu atdzesēt mūsu planētu?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Baltā krāsa. Ilustratīvs attēls
Baltā krāsa. Ilustratīvs attēls Foto: Shutterstock

Pasaulē baltākā krāsa spēj atstarot līdz pat 98% saules gaismas, tā palīdzot atvēsināt gaisu iekštelpās un lieki nedarbināt gaisa kondicionieri.

Vairākus gadus pēc tam, kad pasauli pārsteidza pasaulē melnākā krāsa, kas spēj absorbēt pilnīgi visu gaismu, zinātnieki izgudroja pretējo – pasaulē baltāko krāsu, kas spēj atstarot teju visu gaismu. Iespējams, šis izgudrojums palīdzēs cīnīties ar klimata krīzi.

Kā vēstīts izdevumā “The New York Times”, Purdjū Universitātes inženieri radīja ārkārtīgi baltu pārklājumu, kas spēj atstarot 98% saules gaismas. Ja ar šo krāsu pārklātu māju jumtus, tad gaisa temperatūra iekštelpās ievērojami samazinātos. Paziņojumā pētnieki saka, ka tādā veidā varētu pilnībā aizstāt gaisa kondicionierus. Jāpiemin, ka šī krāsa arī ir veidota tā, lai, uz to skaitoties, pārāk nežilbtu acis.

Gaismu un siltumu atstarojošās krāsas nav jaunums, tomēr jaunā baltās krāsas versija ir daudz efektīvāka nekā iepriekšējās. Inženieri arī ir radījuši šīs krāsas vieglāku versiju, ko varēs izmantot apavu un apģērbu krāsošanā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu