Klāt ekoloģiskā parāda diena: cilvēki jau iztērējuši Zemes gada resursus

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

2023. gadā vispasaules ekoloģiskā parāda diena iestājusies piecas dienas vēlāk nekā 2022. gadā. Tomēr tas ir tikai šķietams progress, norāda organizācijas “Global Footprint Network” (GFN) amerikāņu ekologi.

Vispasaules ekoloģiskā parāda dienas iestāšanās nozīmē to, ka cilvēki iztērējuši gadam paredzētos atjaunīgos dabas resursus.

Savos aprēķinos GFN salīdzina cilvēka ekoloģisko nospiedumu (atjaunīgo resursu patēriņu) ar bioietilpību (planētas spēju atjaunoties un absorbēt cilvēka radītos izmešus, tostarp CO2). Eksperti norāda: ja visi cilvēki uz Zemes dzīvotu kā Vācijā, tad ekoloģiskā parāda diena iestātos jau 4. maijā.

Pagājušajā gadā cilvēki sāka dzīvot “ekoloģiskajā parādā” piecas dienas agrāk – 28. jūlijā. Pirmajā acu uzmetienā var šķist, ka šogad cilvēki tērējuši Zemes resursus saprātīgāk nekā 2022. gadā. Tomēr GFN ekologi uzsver, ka tas ir vien šķietams progress.

Lai salīdzinājums būtu uzskatāmāks, ikgadējie dati tiek atjaunoti ar arvien jauniem parametriem, tādējādi pēc šī gada parametriem 2022. gadā ekoloģiskā parāda diena iestājās 1. augustā, tātad – vienu dienu agrāk nekā šogad.

Situācija faktiski nemainās jau gandrīz desmit gadus. GFN pārstāve Amanda Dīpa norāda, ka pagaidām nav skaidrs, kas tieši ietekmējis ekoloģisko resursu patēriņa samazinājumu – vai tā būtu bijusi pandēmija, vai arī enerģētikas nostāšanās uz “zaļā ceļa”.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu