Pāvests vizītē Portugālē aicina Eiropu kļūt par "miera uzturētāju" Ukrainā (2)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: MARCO BERTORELLO/AFP

Pāvests Francisks trešdien, sākot piecu dienu vizīti Portugālē, aicinājis Eiropu kļūt par "tiltu un miera uzturētāju", lai izbeigtu karu Ukrainā.

86 gadus vecais pāvests Lisabonā tika sagaidīts ar militāro godu. Lisabonā šobrīd norisinās katoļu Pasaules Jaunatnes dienas, kurās piedalīties plāno miljons svētceļnieku no visas pasaules. Šie svētki notiek ik pēc trim gadiem katru reizi citā pilsētā un ilgst aptuveni nedēļu, kuras laikā norisinās dažādi reliģiski, kultūras un izklaidējoši pasākumi.

Savā pirmajā runā Portugāles vizītes laikā Francisks amatpersonām un diplomātiem sacīja, ka Eiropai būtu jājautā sev, kurp tā dodas, ja tā "nerāda pasaulei miera ceļus, radošus veidus, kā izbeigt karu Ukrainā".

"Jo pasaulei ir vajadzīga Eiropa, īstā Eiropa. Tai ir vajadzīga Eiropas kā tilta un miera uzturētājas loma," viņš piebilda.

Franciskam tikai pirms diviem mēnešiem tika veikta nopietna vēdera dobuma operācija, taču tas neatturēja viņu 42. ārzemju ceļojuma, kas ir notikumiem piesātināta vizīte ar 11 uzrunām.

"Es atgriezīšos Romā atjaunots", žurnālistiem itāļu valodā lidmašīnā sacīja Francisks, kurš pārvietojas ratiņkrēslā vai ar spieķa palīdzību.

Paredzams, ka vizītes laikā Francisks, kura tiešais un spontānais runas stils ir guvis lielu popularitāti jauniešu vidū, pievērsīsies jauniešiem aktuālām tēmām, sākot no ekoloģijas un sociālā taisnīguma un beidzot ar karu Ukrainā.

"Viņam patīk kontaktēties, jokot (..), viņš daudz atsaucas uz futbolu, basketbolu," ziņu aģentūrai AFP sacīja 17 gadus vecs jaunietis no ASV, norādot, ka Francisks prot runāt ar jauniešiem.

Nepilnus divus mēnešus pirms pasaules mēroga sanāksmes Romā par katoļu baznīcas nākotni Pasaules Jaunatnes dienas kalpos arī kā barometrs jauno katoļu viedoklim par aktuāliem jautājumiem.

Francisks ir provizoriski ieskicējis iespējamās reformas baznīcā sava pontifikāta laikā, tai skaitā jautājumos par LGBTQ cilvēku un sieviešu vietu baznīcā un priesteru celibātu.

Vizītes laikā pāvests, iespējams, runās arī par garīdznieku seksuālās vardarbības skandālu, kas februārī šokēja Portugāli. Neatkarīgu ekspertu ziņojumā tika konstatēts, ka kopš 1950.gada garīdznieki - galvenokārt priesteri - valstī seksuāli izmantojuši vismaz 4815 bērnus, un Portugāles baznīcas hierarhija šos noziegumus sistemātiski noklusējusi.

Saskaņā ar Portugāles Bīskapu konferences un vietējās pāvesta vizītes organizēšanas komitejas informāciju Francisks privāti tiksies ar seksuālās vardarbības upuriem, lai gan oficiālajā programmā tas vēl nav iekļauts.

Noslēguma misi pāvests noturēs svētdien parkā Lisabonas nomalē. Pāvesta vizītes laikā par kārtību un drošību gādās aptuveni 16 000 tiesībaizsardzības, civilās aizsardzības un medicīnas darbinieku, paziņojušas amatpersonas.

Pasaules Jauniešu dienas, ko 1986.gadā iedibināja pāvests Jānis Pāvils II, ir lielākā katoļu pulcēšanās pasaulē. Šīs Pasaules Jaunatnes dienas sākotnēji bija paredzēta 2022.gada augustā, bet pandēmijas dēļ tika pārceltas. Franciskam tās būs ceturtās Pasaules Jaunatnes dienas pēc Riodežaneiro 2013.gadā, Krakovas 2016.gadā un Panamas 2019.gadā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu