Foto Vētrā nopietni cietis Jaunpils pils vēsturiskais jumts; dienvidu spārnā izsista lielākā daļa logu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Jaunpils pils

Pēc 7.augusta vētras radītajiem postījumiem Tukuma novada pašvaldība ir apsekojusi novada postījumos cietušos objektus. Visintensīvāk ir cietuši Jaunpils pagasta, Struteles un atsevišķi Džūkstes pagasta objekti. Ir cietuši māju jumti, fasādes, logi, lauzti koki, elektrolīnijas, ir krusas sakapāti tīrumi, dārzi un citi bojājumi, TVNET uzzināja pašvaldībā.

Vissmagāk ir cietis Valsts nozīmes kultūras piemineklis Jaunpils pils. Šodien Tukuma novada pašvaldības būvinženieri devušies apsekot Jaunpils pili, lai novērtētu stihijas radītos postījuma apmērus.

Vissmagāk ir cietis ir pils vēsturiskais jumts un dienvidu spārns, kurā ir izsisti lielākā daļa logu, cietusi fasāde un jumta bojājumu dēļ pils trešais stāvs ir lietus samērcēts.

Kā informē Tukuma novada būvvaldes vadītāja vietniece Nellija Dziedātāja, apsekojot Jaunpils pils ēku no iekšpuses, tika konstatēts, ka krusas graudiem ir bijis tik liels spēks, ka jumta segumam ir pārsisti kārniņu cementējumi. Cementējumam plīstot, daļa kārniņu ir noslīdējuši, krituši uz citām jumta plaknēm, sabojājot citus kārniņus. Tāpēc pie ēkas fasādes ir jālikvidē bīstamība - secīgi jāmaina kārniņi, lai tie, kuri ir izsisti no vietām un nav piestiprināti, neturpinātu krist. Ir cietuši arī logi, tukšās rūtis tagad aizvilktas ar plēvēm un būs jāpārstiklo vai arī logi jāmaina pilnībā.

Ir cietis arī nesen atjaunotais kultūrvēsturiskais piemineklis - dzirnavu šķūnis un daļēji atjaunotās dzirnavas. Krusa jumtus sadauzījusi tik ļoti, ka abās ēkas ticis iekšā stiprais lietus.

Vētras seku likvidācijai Tukuma novada brīvprātīgie visu nakti ir palīdzējuši saviem novadniekiem, sedzot bojātos dzīvojamo māju jumtus. Liels paldies visiem, kas iesaistās un ir vienoti šajā izaicinājumu laikā.

Tukuma novada pašvaldība ir atvērusi ziedojumu kontu, no kura par saziedotajiem līdzekļiem tiks pirkti materiāli un novirzīti vētrā cietušajiem mājokļiem. Konta numurs LV63HABA0551019072866, maksājuma mērķī lūgums norādīt “Dabas stihijā cietušajiem”.

Jau ziņots, ka pirmdien Latviju šķērsoja pērkona negaiss un stipra vētra, kas dažviet atnesa ļoti lielu krusu un intensīvas lietusgāzes, gāžot kokus, izpostot būves, transportlīdzekļus un infrastruktūru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu