SPRK: "Sadales tīkla" un AST tarifi ir rūpīgi izvērtēti (9)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) priekšsēdētāja Alda Ozola.
Latvijas Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) priekšsēdētāja Alda Ozola. Foto: Zane Bitere/LETA

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) pārstāvji uzsver, ka AS "Sadales tīkls" un AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) tarifi ir izvērtēti ar augstu rūpību.

Vērtēšanas gaitā izmaksas abiem operatoriem samazinātas kopumā par 176,1 miljonu eiro no sākotnēji operatoru iesniegtajiem tarifu projektiem.

SPRK priekšsēdētāja Alda Ozola norāda, ka likums uzliek par pienākumu regulatoram noteikt ekonomiski pamatotus tarifus, lai sniegtu lietotājiem drošu, nepārtrauktu un kvalitatīvu pakalpojumu.

"Tas nozīmē, ka ar tarifiem ir jāsedz pamatotās izmaksas, lai uzturētu elektroenerģijas sistēmas pakalpojumu infrastruktūru valstī. Regulatoram nav tiesību veikt sociālo funkciju," uzsver Ozola, vienlaikus aicinot politikas veidotājus plānot un ieviest iespējamus atbalsta instrumentus, kas pasargātu un atbalstītu tos iedzīvotājus, kuriem elektroenerģijas sistēmas pakalpojumu izraisītais izmaksu pieauguma slogs ir pārlieku liels.

Ozola arī norāda, ka tarifu vērtēšanas gaitā, salīdzinot ar sākotnēji iesniegtajiem tarifu projektiem, no "Sadales tīkla" tarifu projekta izmaksām izslēgti 118 miljoni eiro jeb 25%, savukārt AST tarifu projekta izmaksas samazinātas par 58,1 miljonu eiro jeb 38%. Minētie izmaksu samazinājumi ietver gan Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājumu pakalpojuma likumā ietverto pasākumu efektu, gan abu operatoru iesniegtajos tarifu projektos plānoto izmaksu pārskatīšanu, gan pārslodzes ieņēmumu attiecināšanu uz pārvades sistēmas pakalpojumu tarifu.

Jau ziņots, ka 1.jūlijā stājās spēkā SPRK apstiprinātie elektroenerģijas sadales sistēmas operatora "Sadales tīkls" un pārvades sistēmas operatora AST jaunie elektroenerģijas sistēmas pakalpojumu tarifi.

"Sadales tīkla" jauno tarifu ietekme uz mājsaimniecībām būs atšķirīga. Tas būs atkarīgs no pieslēguma parametriem un patēriņa, tostarp samaksu noteiks, vai ir ir vienas fāzes (1F) vai trīs fāžu (3F) pieslēgums, vai slodze ir 16A, 20A, 25A, 32A, 40A vai vairāk, kā arī no patērētajām kilovatstundām (kWh).

Dzīvokļu īpašniekiem, kuriem ir 1F pieslēgums un patēriņš ir 100 kWh mēnesī, rēķins mēnesī vidēji pieaugs par pieciem līdz septiņiem eiro bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN). Tikpat liels pieaugums ir gaidāms arī privātmāju īpašniekiem ar 1F pieslēgumu un 125 kWh patēriņu mēnesī.

Savukārt elektroenerģijas rēķina pieaugums privātmāju īpašniekiem ar 3F pieslēgumu būs atšķirīgs, ko ietekmēs izvēlētā slodze. Tostarp 3F pieslēgumam (16A vai 20A) gaidāmais rēķina pieaugs ir par apmēram 12-15 eiro bez PVN, bet 3F pieslēgumam ar 25A un vairāk - apmēram 18 eiro un vairāk bez PVN.

Lai precīzi uzzinātu gaidāmās rēķina izmaiņas, SPRK aicina izmantot "Sadales tīkla" tarifu kalkulatoru.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu