Krievijas rublis iekļuvis ļoti neglaimojoša topa trijniekā (5)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Ņemot vērā sankcijas, kas noteiktas pret Krieviju, lai to sodītu par iebrukumu Ukrainā, Krievijas rublis iekļuvis neglaimojoša topa trijniekā – tā ir trešā vājākā valūta pasaulē, kā arī ievainojamākā valūta pasaulē, vēsta “Bloomberg”.

Krievijas valūta pēc vērtības krituma tempa dažbrīd apsteigusi pat Turcijas liru. Šī gada pirmajos septiņos mēnešos rublis zaudējis 57% vērtības pret dolāru, un 73% pret eiro. Pašlaik bankas vidēji pārdod dolāru par 97 rubļiem, bet eiro – par 107 rubļiem. Tāpat jāņem vērā, ka valūtas vērtības kritums turpinās.

“Rubļa vērtības kritums šogad ir tik ievērības cienīgs, ka tas līdzās Argentīnas peso un Turcijas lirai ir trešais sliktākais rādītājs pasaulē,” teikts materiālā.

“Rublis tuvojas nākamajai psiholoģiskajai atzīmei – 100 rubļi par dolāru. Tas ir līmenis, kāds tika novērots kara Ukrainā pirmajā mēnesī.”

Krievijas Centrālā banka skaidro, ka rubļa vērtības kritums skaidrojams ar eksporta apjoma samazināšanos un importa apjoma pieaugumu. Kā teikts “Bloomberg” materiālā, salīdzinot ar pagājušo gadu, kad tika noteikti visstingrākie kapitāla kontroles ierobežojumi, rubļa vērtība kritusies teju divas reizes, jo valsts ienākumi turpina kristies, bet iedzīvotāji cenšas glabāt līdzekļus ārvalstu valūtās un pēc iespējas – arī ārvalstu bankās.

Pašreizējās prognozes gan ir pretrunā ar Krievijas amatpersonu oficiālo nostāju, ka “rubļa vērtības kritumam neesot nekādas ietekmes uz ekonomiku”. Rubļa vērtībai krītoties, valstī pieaugs arī inflācija, kas līdz šim turējusies zemā līmenī.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu