11 populārākās kļūdas, darbojoties ar elektrisko trimmeri (2)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: David Tadevosian/Shutterstock

Elektriskais trimmeris ir vienkāršs instruments ar minimālu detaļu skaitu, tomēr, darbojoties ar to un to apkopjot, ne viens vien pieļauj muļķīgas kļūdas, kam var būt visai nepatīkamas sekas. Lai tavs trimmeris darbotos uz goda no agra pavasara līdz pat vēlam rudenim, sadarbībā ar būvniecības namu “Kurši” skaidrosim, kā izvairīties no 11 izplatītām kļūdām, liekot lietā šo čaklo dārza palīgu.

Trimmeri parasti izvēlās pēc tā lietojuma – vai tas ir domāts tikai sētas malas un dobju appļaušanai, vai arī paredzēti nopietni pļaušanas darbi, kā, piemēram, aizaugušu platību attīrīšana. Tos var iedalīt divās grupās – elektriskie/akumulatora un ar benzīna dzinēju. Kā jau pieminējām, šoreiz skaidrosim, no kādām kļūdām jāizvairās, darbojoties ar elektrisko trimmeri.

Izvēlēties trimmeri ar neatbilstošu jaudu

“Kuršu” speciālists skaidro, ka

visizplatītakā kaite, ar ko trimmeri nonāk pie remonta meistara, ir pārslodze.

Jau pērkot ierīci, nereti tiek izvēlēts vajadzībām neatbilstošas jaudas trimmeris, tādēļ, lai nepieļautu šādas kļūdas, ir labāk jau iegādes brīdī konsultēties ar veikala darbiniekiem, kuri palīdzēs iegādāties plānotajiem darbiem atbilstošu palīgu.

Nepareiza auklas izvēle

Ja izvēlēsies savam trimmerim nepiemērotu auklu, tā bieži pārtrūks. Tas gan nekaitē trimmera mehānismam, taču auklas maiņa prasa laiku un pūles.

Auklas pēc biezuma variē no 1,2 līdz 4 mm. Nav vērts uzreiz pirkt biezāko, cerot, ka tā plīsīs retāk.

Foto: Lady_Luck/Shutterstock

Trimmeris ar jaudu 0,5 kW itin labi darbosies ar 1,6 mm biezu auklu, 1 kW jaudīgam aparātam jāizvēlas 2 mm bieza aukla. Savukārt auklas, kuru biezums pārsniedz 3 mm, parasti tiek izmantotas benzīna trimmeriem.

Pļaušanai labāk izvēlēties nevis gludu, bet daudzšķautņainu auklu – to izmantojot, darbs veiksies ātrāk, zāles stiebri tiks mazāk bojāti un augi neizkaltīs.

Tiesa gan – kvadrātveida vai daudzstūra formas auklas biežāk lūst, taču tās ir efektīvākas.

“Kurši” komentē: “Nevajag mēģināt lietot lielāka diametra trimmera auklu - tā ir papildu slodze dzinējam un visai iekārtai kopumā. Ja pļauj ar auklu, tad noteikti vajadzētu sekot līdzi auklas garuma ierobežotājam - nazim, kas atrodas uz aizsarga. Ja nazis būs neass vai nokritis, tad pārāk gara aukla sabojās gan pļaušanas aizsargu, gan var radīt pārslodzi dzinējam un/vai reduktoram.”

Nepareiza nažu izvēle

Trimmera naži lieliski tiek galā ar pāraugušu zāli, lielām nezālēm un var pat izcirst tievus krūmu zarus. Zobu skaits uz nažiem svārstās no 2 līdz 80. Lūk, populārākie trimmera nažu veidi, starp kuriem atliek tikai izvēlēties savai vajadzībai piemērotāko:

  • Ar diviem asmeņiem - vairāk piemērots mīkstai zālei;
  • Ar trim asmeņiem - izmanto garai, pāraugušai zālei;
  • Ar četriem un vairāk asmeņiem – izmanto siena pļaušanai, lielu, pārkoksnējušos nezāļu (latvāņi, dadži) izzāģēšanai.

Ņem vērā, ka naži ir neefektīvi, pļaujot nelīdzenas virsmas, gar žogiem, gar puķu dobēm un gar akmeņiem izklātām takām.

Auklas un asmeņus jāizvēlas atbilstoši ierīces jaudai, reljefam un zāles veidam. Izvairoties no šīm divām kļūdām, tu būtiski samazināsi laiku un pūles, kas nepieciešamas elektriskā trimmera uzturēšanai.

Darbs bez aizsarga

Pirmo reizi paņemot rokās trimmeri, daudziem šķiet, ka bez aizsarga ir vieglāk strādāt – līdzi jānēsā mazāks smagums un pļaujot ir labāka redzamība. Tomēr lietot trimmera aizargu nav lieka greznība, jo bez tā var gadīties, ka trimmera naži vai korpuss darba laikā no spēcīga trieciena saplīst asās lauskās, savainojot pļāvēja kājas.

Papildus aizsardzībai šai detaļai ir vēl kāda noderīga funkcija – auklas padeves kontrole. Bez aizsarga tiks izmantots vairāk auklas nekā nepieciešams. Jo vairāk auklas, jo lielāka slodze trimmerim, tādēļ

ilgstoša pļaušana bez aizsarga var izraisīt trimmera dzinēja pārkaršanu.

Un vēl viens arguments par labu aizsarga lietošanai: bez tā jūs pēc darba no galvas līdz kājām būsiet noklāts ar zāles druskām.

Foto: Miljan Zivkovic/Shutterstock

“Kurši” komentē: "Nevajadzētu aizmirst arī par pļāvēja individuālo darba drošību. Dārzam noteikti pietiks ar pašu elementārāko – brilles, cimdi un piemēroti apavi. Darbam krūmājos vai mežā noteikti jāizvēlas aizsargmaska kopā ar ķiveri, atbilstošs apģērbs, kā arī cimdi un ausu aizsargi."

Pļaut bez platības sagatavošanas

Pirms darba sākšanas ir jāsagatavo pļaujamā platība: atbrīvo to no akmeņiem, zariem un citiem “svešķermeņiem”. Plastmasas diski labi tiek galā ar svaigu zāli, bet, sastopoties ar pirmo zaru, tie, visticamāk, saplīsīs. Uzsitiens pret akmeni var sabojāt trimmera asmeņus vai transmisijas sistēmu.

Vietās, kur ir daudz akmeņu un citu šķēršļu, labāk izmantot auklu.

Ja nav iespējams nomainīt nažus pret auklu, uzmanīgi izvairies no šķēršļiem un vietām ar strauju reljefa maiņu, jo naži var viegli iecirsties zemē un deformēties vai salūzt.

Pārāk īss vads

Pirms darba sākšanas tev jāparūpējas par trimmera “barošanu”. Parasti dārza trimmeriem ir ļoti īss vads, kuram nepieciešams pievienot pagarinātāju. Svarīgi ir arī pareizi novietot kabeļa spoli, lai braukšanas laikā tā netraucētu darbam – vadam vienmēr jāpaliek aiz muguras. Īpašu uzmanību šim momentam ir vērts pievērst, izmantojot tērauda nažus, kas itin viegli var pārcirst vadu.

Vada garumam jābūt pietiekamam, lai bez pūlēm varētu izpļaut pat attālākos dārza stūrus. Ja trimmera vads būs pārāk īss, ik pa laikam nāksies pārtraukt darbu, jo vads gluži vienkārši būs kārtējo reizi “izrāvies” no kontaktligzdas.

Pļaut garu zāli līdz pat zemei

Vēlme ātri tikt galā ar pāraugušu zāli var izraisīt trimera bojājumus. Aizķeroties aiz auklas, garā zāle viegli var tik uztīta uz trimera galvas. Ja galva ilgstoši netiek tīrīta, tā apaug ar “kultūrslāni”, kas var pilnībā bloķēt tās mehānisma rotāciju. Galvas bloķēšana vārpstas darbības laikā var rezultēties ar motora pārkaršanu.

Ja zāliena pļaušanai izmanto nažus, risks uztīt zāli ir mazāks, taču biežņā var slēpties citi negaidīti “pārsteigumi”: trauku lauskas, akmeņi, metāllūžņi un citi priekšmeti, kas var sabojāt trimmera nažus. Šā iemesla dēļ necaurskatāmus “džungļus” labāk pļaut 2-3 piegājienos, saīsinot zāles garumu pakāpeniski, nevis riskēt un salauzt trimmeri.

Slapjas zāles pļaušana

Foto: Ultraskrip/Shutterstock

Mitrums un elektrība ir bēdīgi slavena kombinācija. Ja uz dzinēja nokļūst ūdens, trimmeris var kļūt par bīstamu “ieroci”. Īssavienojums vai elektriskās strāvas trieciens diezin vai iepriecinās pļāvēju.

Pļaujot slapju zāli, iespējams apdraudējums ir arī elektrības kabeļa apvalka mehāniski bojājumi, kas, iespējams, ir palikuši tavai acij nepamanīti.

Jāņem vērā fakts, ka slapja zāle ir lielisks elektrības vadītājs, tādēļ labāk lieki neriskēt ar veselību vai pat dzīvību, bet nogaidīt pļaušanai piemērotus apstākļus.

Vēl viens iemesls nepļaut slapju zāli, ir dzinēja pārslodze.

Slapjos zaļumus ir grūtāk sakapāt, tādēļ naži un auklas tiek noslogoti vairāk. Mitrās zāles paliekas pielīp pie asmeņiem un uzkrīt uz vārpstas, kā rezultātā tā sāk griezties tukšgaitā. Vārdu sakot, slapja zāle ir mocības trimmerim un var būt bīstama pļāvējam.

Strādāt bez siksnas

Trimmera siksna ļauj vienmērīgi sadalīt slodzi uz pleciem un muguru. Pļaujot ar trimmeri, rokas ir pakļautas vibrācijai, ilgstoši strādājot, tās ļoti nogurst, pietūkst un zaudē jutību. Ērta pļaušana ir lielā mērā atkarīga no pareizi piemeklētas jostas. Ir divu veidu trimmera uzkabes: ar pleca siksnu un ar muguras siksnām.

Uzkabe ar pleca siksnu dod lielāku kustību brīvību, mīkstais polsterējums uz pleca nedaudz mazina spiedienu uz muskuļiem, bet tomēr

pleca siksna nevienmērīgāk sadala slodzi – novirze uz vienu pusi ar laiku var rezultēties sāpošā mugurkaulā.

Uzkabes ar muguras siksnām vienmērīgi sadala slodzi uz pleciem, kaklu, muguru un pat uz gurniem – īpaši smagiem trimmeru modeļiem.

"Kurši" komentē: "Ja ir neērti strādāt ar iegādātā trimmera komplektā iekļauto jostu, būvniecības preču veikalos vienmēr var pielaikot un iegādāties ērtāku un savām vajadzībām piemērotāku modeli."

Pļaut ilgāk par ieteicamo darbības laiku

Bez atpūtas un pārtraukuma ar trimmeri ieteicams pļaut ne vairāk kā 20-30 minūtes. Izvēloties pļaušanas laiku, jāņem vērā arī apstrādājamās platības īpatnības. Tā, piemēram, pļaujot sulīgu jauno zāli, trimmeris nepagurs arī pēc pusstundas. Savukārt,

cīnoties ar cietu, pāraugušu zāli, nav ieteicams vienā piegājienā strādāt ilgāk par 15-20 minūtēm, jo ilgstoša slodze var izraisīt dzinēja pārkaršanu.

Savlaicīgi netīrīt trimmeri

Foto: Oleg Kopyov/Shutterstock

Lai atbrīvotu trimmera asmeņus no zāles paliekām, nākas pārtraukt darbu, noņemt ierīci no pleciem un atvienot no elektrības. Uzskatot to par lieku laika tērēšanu, daudzi pļāvēji nolemj krāpties un turpina strādāt, ignorējot zāli, kas bloķē nažu rotāciju. Rezultāts var būt visai bēdīgs  – “izbeidzies” dzinējs.

Seko līdzi dzinēja troksnim: ja tas kļūst skaļāks, iespējams, tas signalizē, ka pienācis laiks veikt trimmera tīrīšanu.

Aiz trimmera asmeņiem iesprūdušie zaļumi bieži vien ir teju gandrīz neredzami, tādēļ ik pa laikam vajadzētu apturēt trimmeri, lai pārbaudītu piesārņojuma pakāpi.

Raksts tapis sadarbībā ar būvmateriālu veikalu "Kurši". 

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu